Naslovna / U vrtiću održano predavanje o važnosti cijepljenja u dječjoj dobi

U vrtiću održano predavanje o važnosti cijepljenja u dječjoj dobi

U četvrtak 9. veljače 2017. godine u dvorani Centralnog vrtića, održano je predavanje „Cijepljenje – zašto se cijepimo?“ koje je za više od 50 stručnih radnika vrtića „Duga“ i „Girotondo“ održao dr. med. Damir Leka, spec. epidemiologije, Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Dr. Leka se volonterski odazvao pozivu stručne službe vrtića „Duga“ da održi ovo predavanje. Potreba se javila iz činjenice što se u dječje vrtiće upisuju isključivo redovito procijepljena djeca, a u trendu je povećan broj neprocijepljene djece, kako u EU, tako i u Hrvatskoj.

Dr. Leka se inicijalno osvrnuo na princip djelovanja cjepiva, objasnivši kako se imunizacijom unosi antigen kako bi se stvorila antitijela koja štite organizam od pojedinih bolesti, kada jednom organizam dođe u kontakt s uzročnikom istih. Aktivnom imunizacijom postiže se doživotna ili dugoročna zaštita. Cjepiva mogu biti i polivalentna, odnosno više cjepiva u jednom, što i smanjuje broj uboda kod djece od čega postoji veliki strah. Kako bi cijepljenje imalo učinak, cjepni obuhvat, odnosno udio obuhvaćene cijepljene populacije, mora biti od 90%, a kod nekih slučajeva i preko 95% (npr. kod ospica).  Smisao cijepljenja je dobivanje zaštite pojedinaca te kolektivna zaštita, kao i praćenje epidemiologije nekih bolesti. Krajnji je cilj svakako sprječavanje međunarodnog širenja bolesti.

Cijepljenje se provodi prema programu, odnosno kalendaru obveznog cijepljenja. U RH u obavezni kalendar cijepljenja ulazi: tuberkuloza, hepatitis, difterija, tetanus, pertusis (hripavac), dječja paraliza, ospice, zaušnjaci, rubeola, influenca tipa B.

Dio predavanja dr. Leka posvetio je iznošenju podataka o padu broja oboljelih od pojedinih bolesti, i to od vremena kada je cijepljenje uvedeno, što je potkrijepio i statističkim podacima temeljenim na rezultatima raznih istraživanja. Važno je spomenuti kako su neka cijepljenja uvedena davno. Primjerice, protiv tuberkuloze i difterije 1948. godine, dječje paralize 1961. godine, a ospica 1968. godine.

U završnom se dijelu predavač osvrnuo i na nezaobilazno pitanje povezanosti cijepljenja i autizma. Dr. Leka istaknuo je kako su rađene brojne studije, od farmaceutskih kuća, vladinih institucija  pa do neovisnih znanstvenika, te su izvedene metaanalize navedenih studija o povezanosti autizma i cijepljenja. Iste su pokazale kako nema nikakve povezanosti. „Zanimljiva je činjenica kako se o porastu autizma nije govorilo tada, kada je cijepljenje uvedeno, već tek sada, u novije vrijeme.“ naveo je dr.Leka.

Ovo predavanje dalo je dobru, stručnu podlogu svim odgajateljima i stručnim suradnicima za pojašnjavanje osobnih dilema o ovoj temi, ali i zauzimanje jedinstvenog stava ustanove o činjenici da je predškolska ustanova namijenjena zdravoj i redovito cijepljenoj djeci. Zamolili smo dr. Leku da ovu temu približi i roditeljima te će ga vrtići u svibnju ugostiti još jednom, kad će biti organizirano otvoreno predavanje i za sve roditelje sadašnjih i budućih korisnika usluga dječjih vrtića u Umagu.

 

Vrijeme

  • 17°C 11°C 21.09.2017 Četvrtak
  • 19°C 12°C 22.09.2017 Petak
  • 20°C 12°C 23.09.2017 Subota

izvor: meteo.hr