Naslovna / KAD BI SVI GRADOVI BILI KAO UMAG

KAD BI SVI GRADOVI BILI KAO UMAG

Grad s proračunom od 176 milijuna kuna za besplatan vrtić za svu djecu izdvajat će između 18 i 20 milijuna kuna godišnje

- Ne radi se o predizbornom triku, niti o kratkoročnoj odluci, taj cilj smo zacrtali još 2010. i sada smo ga ostvarili. Do tada je samo 60 posto djece imalo mogućnost upisa dok su ostali bili prepušteni snalažljivosti roditelja. Pravilnim upravljanjem financija pronašli smo novac i našoj djeci omogućili besplatne vrtiće – kaže Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, prvog grada u Hrvatskoj u kojem roditelji od 1. travnja više neće plaćati predškolsko obrazovanje.

Radi se o ukupno 600-injak djece za koju je Grad do sada subvencionirao 80 posto od ukupne cijene od 2700 kuna, a roditelji su plaćali oko 600 kuna mjesečno za svako dijete.

U Umagu nema liste čekanja, odnosno vrtić mogu pohađati sva prijavljena djeca, a Grad s godišnjim proračunom od 176 milijuna kuna za besplatne će vrtiće izdvajati između 18 i 20 milijuna kuna.

- Imamo visoke pedagoške standarde i svaka vrtićka grupa ima samo osam djece. Besplatne vrtiće neće platiti građani, odnosno neće biti povećanja poreza ili prireza – pojašnjava Bassanese. Grad ima dva vrtića s ukupno deset objekata, a u četvrtak je otvoren jedan od najsuvremenijih vrtića u Hrvatskoj – “Radost – Gioia” koji je izgrađen kao istarsko selo od deset kućica povezanih u cjelinu od 2500 kvadrata s vanjskim igralištima, posebno izgrađenim amfiteatrom za kreativne aktivnosti djece te parkom i zelenilom. Djeca su prioritet u gradu. Nije jednostavno, ali o njima se moramo skrbiti. Imamo manjak radne snage, ljudi odlaze i za svoj grad sam morao nešto napraviti. To nije kratkoročno političko promišljanje. Briga o demografiji nije samo posao desnice – šali se gradonačelnik, inače SDP-ovac.

Osim Umaga, u Hrvatskoj još samo četiri općine imaju besplatne vrtiće – dvije u Koprivničko - križevačkoj županiji, Kalinovac i Gola, općina Koška u Osječko-baranjskoj i općina Vir u Zadarskoj županiji.

- Kalinovac je prva općina u Hrvatskoj koja je uvela besplatan vrtić. U Viru su se dugo mučili s izgradnjom, a od prošle godine i kod njih je vrtić besplatan – kaže Mara Ivanković iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Inače, cijene vrtića razlikuju se u svakoj jedinici lokalne samouprave, a konačna cijena ovisi i o subvenciji. Bassanese je uvjeren kako bi više gradova moglo omogućiti besplatno predškolsko obrazovanje.

-Treba biti hrabar i donijeti ovakvu odluku. No, to ovisi isključivo o volji i prioritetima grada, odnosno o kompetencijama gradonačelnika i njegovog tima – zaključuje prvi čovjek Umaga.

Izvor: Večernji list, Martina Butorac

Članak pročitajte ovdje

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr