Naslovna / Srednja škola je za Umag pitanje obrazovanja i demografije, a ne izborne demagogije

Srednja škola je za Umag pitanje obrazovanja i demografije, a ne izborne demagogije

U cijeloj domovini vode se rasprave na temu demografske obnove, kao preduvjeta za opstojnost, razvoj i gospodarski rast. Grad Umag je konkretnim primjerom pokazao kako se demografska politika provodi na djelu. Demografska mjera uvođenja besplatnog predškolskog odgoja i obrazovanja za svu djecu s područja grada Umaga naišla je na odobravanja i pohvale, počevši od građana, brojnih udruga, predstavnika nadležnog ministarstva, pa do UNICEF-a.

Negativna reakcija koju je kod pojedinaca izazvalo uvođenje besplatnih vrtića nije nas obeshrabrila u daljnjem provođenju projekta izgradnje vrtića, škola i srednje škole u našem gradu, a u okviru demografske obnove.

U nedostatku vlastitih programa, predsjednik IDS-a Umag građanima je ponudio predizborno obećanje o izgradnji srednje škole. Za građane Umaga srednja škola je važno pitanje opstanka, obrazovanja i demografije, a ne predizborne demagogije. Naime, u uređenim odnosima uobičajeno je da se Župan sastaje sa Gradonačelnicima. Upravo su iz navedene suradnje Župan Valter Flego i Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese potpisali dana 26. ožujka 2014. godine Pismo namjere o preseljenju Gospodarske škole Buje u Umag.

Polazeći od zakona da Županija, kao osnivač srednjih škola,  ima i obvezu izgraditi istu, dopisom od 18. studenog 2016. godine zamolili smo Župana da svojim autoritetom i ovlastima, kao ovlašteni predlagatelj, uvrsti u Proračun IŽ za 2017. godinu obećanu izgradnju srednje škole u Umagu.

Naša zamolba nažalost nije prihvaćena te za izgradnju srednje škole u Umagu u Proračunu Županije za ovu godinu, a ni za sljedeće dvije, nije planirana niti jedna kuna. Stoga, pozdravljamo podršku o izgradnji srednje škole u Umagu i vjerujemo da je ista iskrena i konačna, odnosno da ćemo tu podršku imati i nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine.

Danas, vrlo radosno, želimo obavijestiti o skorom javnom predstavljanju projekta izgradnje srednje škole te sve ono pozitivno što smo poduzeli nakon što je Županija službeno odbila Zamolbu Grada Umaga. Jasno nam je da Županija nažalost nema novaca i da je teško očekivati da će samostalno izgraditi srednju školu u Umagu. Upravo smo iz tog razloga ponudili suradnju i konkretno rješenje.

Grad Umag, s ciljem osiguravanja sredstva za izgradnju srednje škole, održao je i sastanak u nadležnom ministarstvu, koje je odbacilo mogućnost bilo kakvog sufinanciranja kazavši da je izgradnja srednje škole obveza osnivača, odnosno Istarske županije.

Kao i u prethodnim slučajevima izgradnje projekata od strateške važnosti za Umag, posebno prilikom izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe te otvaranja novog  dječjeg vrtića „Radost-Gioa“, Daglas Koraca svojim je obraćanjem ponovno potvrdio da nema dovoljno znanja ni razumijevanja o temama o kojima javno istupa. Izgradnja srednje škole već je definirana Urbanističkim planom uređenja „Komunela-Centralni sadržaji“ („Službene novine Grada Umaga“, broj 6/12) i kao takva je prihvaćena od strane Istarske županije i Grada Umaga u potpisanom Pismu namjere. Sva daljnja naklapanja u vezi nove lokacije za izgradnju srednje škole su neodgovorna prema građanima Umaga. S druge strane, kao gradski vijećnik, Koraca nikada nije dao ikakav prijedlog u vezi s odgojem i obrazovanjem, niti je izrazio nezadovoljstvo kada je prije dvije godine Županija ukinula sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca.

Najveća prepreka izgradnji srednje škole bilo je rješavanje imovinskopravnog statusa dijela zemljišta zbog propusta bivših vlasti. Na sreću, i taj smo problem riješili na način da nam je država darovala oko 6.000 m2 zemljišta vrijednog više od 6 milijuna kuna, koje, uz postojećih 6.000 m2, čini česticu od 12.000 m2 zemljišta za gradnju srednje škole.

Svjesni smo da predizborno zvuči lijepo i moderno izreći da će se srednja škola graditi EU novcem, no moramo upozoriti javnost da to nije izvedivo. Naime, financiranje iz EU fondova temelji se na Operativnim programima koje je RH potpisala sa Europskom komisijom, a važeći su do 2020. godine te koji ne predviđaju mogućnost financiranja izgradnje novih srednjih škola, već samo rekonstrukciju postojećih objekata u manje razvijenim sredinama, što Umag svakako nije. S obzirom da smo kao Grad Umag realizirali niz projekata financiranih EU sredstvima, imamo potrebna iskustva. Europa ne financira nečija predizborna obećanja, nego utvrđene projekte koje su EU Komisija i RH već definirali.

Istarska županija je potkraj prošle godine usvojila dvije strategije, Strategiju razvoja ljudskih potencijala i Strategiju obrazovanja, u čijim je izradama aktivno sudjelovao pročelnik UO za društvene djelatnosti Umaga, član Vijeća za tržište rada Istarske županije. U prvotnoj varijanti Strategije obrazovanja izostavljena je čak i činjenica da Umag nema srednju školu, što je našom intervencijom ispravljeno. Ono što nije napravljeno, a što mora inicirati Županija, je definiranje mreže obrazovnih programa u Istarskoj županiji. Preduvjet da Županija pokrene reviziju obrazovnih programa je da nadležno ministarstvo donese smjernice za revidiranje mreže obrazovnih programa. Stoga, ne zamjeramo na izrečenim neistinama, ali upozoravamo da se takvim izjavama pokazuje nepoznavanje materije i nadležnosti.

U Županiji imamo korektnog partnera i jedna od potreba koje financiramo iz EU fondova, u suradnji sa Županijom, je upravo osiguranje pomoćnika u nastavi, na što smo izuzetno ponosni. Nadalje, izgradili smo nove vrtiće i škole, uveli smo internetsku mrežu, rekonstruirali i opremili kuhinje u obje centralne škole i područnim školama, osigurali besplatne udžbenike za sve učenike, uveli e-dnevnik, pokrenuli programe edukacije učenika u području programiranja koje će do rujna besplatno pohađati preko 200 umaških učenika. To je samo dio velikog projekta „Umag-grad djece 2010.-2020.“,  zahvaljujući čemu smo grad primjer u Istri.

Ono što nas raduje je zahvala ravnatelja obiju škola na suradnji koju imamo i trudu kojeg smo do sada ulagali u sustav odgoja i obrazovanja. Grad Umag osigurava sredstva, a ravnatelji ustanova, zajedno sa školskim odborom i učiteljskim vijećem, definiraju prioritete.

Na kraju, podsjećamo na riječi Župana Valtera Flege izrečene na zadnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Umaga: „Umag ima strategiju, Umag se razvija, a taj je razvoj mjerljiv. Mjerljiv  u brojkama, projektima, manifestacijama, investicijama, BDP-u i stopi nezaposlenosti. Umag je sastavni dio naše Županije i zato je meni kao Županu izuzetno drago i veseli me svaki njegov uspjeh. Treba reći da sve što se ovdje radi, radi se poštujući naše temeljne vrijednosti, antifašizam, multikulturalnost, multietničnost, rodnu i vjersku ravnopravnost, sve ono što je danas važnije nego ikada.“

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr