Naslovna / Komemorativni skup povodom 73. godišnjice pogibije Marije i Line

Komemorativni skup povodom 73. godišnjice pogibije Marije i Line

Tradicionalnim okupljanjem na samom mjestu pogibije Marije Medica i Line Zakinja  u Brutiji, ove je godine obilježena 73. godišnjica gubitka mladih života dviju hrabrih heroina.  Komemoraciji u organizaciji Udruge antifašističkih boraca Bujštine, Osnovne škole „Marije i Line“ Umag, Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“ Umag te Grada Umaga, u ponedjeljak 27. ožujka o.g. u ime Grada Umaga prisustvovali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanease, zamjenica gradonačelnika Floriana Bassanese Radin, zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman, predsjednik Gradskog vijeća Milan Vukšić te vijećnici.  Na komemoraciji počast su heroinama odali i članovi Udruge antifašističkih boraca Bujštine, predstavnici Udruge 154. brigade HV, predstavnici Udruge HVIDRA Umag, članovi MO Savudrija te mnogobrojni građani i učenici umaških osnovnih škola koji su ovim povodom glazbom i recitacijama izveli prigodan kulturno-umjetnički program.

Nakon otpjevanih himni učeničkog zbora OŠ Marije i Line, pod vodstvom profesorice Mirele Zemčak, polaganjem vijenaca odana je počast dvjema žrtvama Mariji i Lini. Prisutnima se obratio gradonačelnik Vili Bassanese se u svojem obraćanju prisutnima osvrnuo na žrtvu mladih heroina čije sjećanje vraća u doba okrutnog rata. „Žrtva dviju mladih djevojaka predstavlja sudbinu sviju onih koji su se hrabro, svim svojim snagama, usprotivili teroru i okupaciji u vrijeme rata i nacifašizma. Umaština, kao i Istra, doživjele su okrutan rat.  No, od sudjelovanja u antifašističkoj borbi i obrani svojih domova, danas je ostao snažan osjećaj ponosa. U meni se budi neopisivi osjećaj radosti, časti i ponosa što se svake godine na dan spomena gubitka mladih života naših Marije Medica i Line Zacchigna, okuplja veliki broj prisutnih koji odaju počast djevojkama. Jer one su simbol hrabrosti, ustrajnosti, odanosti i žrtve. Jer one su autorice naše povijesti i scenaristice naših današnjih života i slobode.“ naglasio je gradonačelnik.

U okviru komemoracije i ove je godine održan tradicionalni literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola u organizaciji UAB-a Bujštine. Stručni žiri odabrao je tri rada na hrvatskom te tri na talijanskom jeziku. Prve nagrade pripale su učenicama Elianu Contiju iz TOŠ „Galileo Galilei“ te Normanu Zakinji iz OŠ „Marije i Line“.

Na kraju  susreta profesor Mato Vidović, ravnatelj OŠ „Marije i Line“ pozdravio je sve nazočne i najavio drugi dio tradicionalnoga okupljanja.

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr