Naslovna / Savudrija jučer-danas-sutra: 200 godina svjetionika, ljubavi i tradicije

Savudrija jučer-danas-sutra: 200 godina svjetionika, ljubavi i tradicije

U prekrasnom okruženju mora, gruja i poznatog svjetionika, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegova zamjenica Floriana Bassanese Radin te Silvano Pelizzon ispred Udruge "Batana salvorina " i Dario Penco ispred Turističke zajednice grada Umaga, održali  su danas, 6. travnja 2017. godine, tematsku konferenciju za medije kako bi predstavili bogatu povijest, kao i kulturno-umjetničku baštinu Savudrije. Ujedno, bila je to prilika da se javnosti predstavi i novi projekt najzapadnije točke Lijepe naše, odnosno „Izida Fortuna“.

Pored tipičnih molova s drvenim dizalicama za čamce, odnosno dobropoznatih „gruja“, gradonačelnik je predstavio smjernice zaštite i očuvanja istih te što je sve učinjeno zadnjih godina kako bi ovi veličanstveni svejdoci stoljetne tradicije krasili naše prostore i ubuduće. Grad Umag i Muzej grada Umaga, u suradnji s Udrugom „Batana salvorina“, već dugi niz godina rade na očuvanju i zaštiti naših „gruja“, a u okviru promicanja tradicije i upisa u registar nematerijalne baštine Republike Hrvatske.  Riječ je o karakterističnom načinu vađenja malih čamaca iz mora zbog opasnosti od oštećenja u slučaju nevremena. Čamci se dižu iznad morske površine sistemom konopa i kolotura, a potporni stupovi izrađeni su iz drva bagrema radi njegove iznimne izdržljivosti i dugovječnosti.

Na području Savudrije ukupno je 31 gruja. Trenutno Muzej grada Umaga i Udruga „Batana salvorina“ rade na izradi novih drvenih stupova u okviru 1. faze zaštite, koja će se nastaviti do potpune realizacije projekta. Valja napomenuti kako se umaške gruje nalaze na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske te da je u tijeku izrada elaborata za upis načina izrade gruja u registar nematerijalne baštine RH.

No, u listi  zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske svoje je zasluženo mjesto zauzeo i savudrijski svjetionik, odnosno najstariji svjetionik u funkciji na Jadranu, koji ubrzo slavi svoj 200. rođendan.

Svjetionik je smješten na najzapadnijem savudrijskom rtu, Punta delle Mosche, a njegova je gradnja započeta u svibnju 1817. godine  te dovršena u travnju 1818. godine. Sagrađen po projektu inženjera i graditelja Pietra Nobila, savudrijski svjetionik visok je gotovo 36 metara te je izgrađen od kamenih kvadara s terasom na vrhu. Bio je to prvi svjetionik u Europi koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena dopremanog s Labinštine. U podnožju svjetionika natpis govori o tome da svjetionik služi kao putokaz noćnim moreplovcima, no njegovo se ime često veže i uz pomalo nesretnu ljubavnu priču austrijskoga grofa Metternicha i djevojke Giselle. Zajedno s gradskim muzejom i umaškim udrugama priprema se program proslave 200. godišnjice svjetionika ne bi li se na najljepši način široj javnosti prezentirala bogata povijest ovoga kraja.

Ujedno, u godini obilježavanja važne obljetnice, Grad Umag će područje obogatiti novim projektom „Izida Fortuna“. Umag je najzapadniji grad Hrvatske, a savudrijski rt njegova najzapadnija točka. Mjesto je to mirisa i čarolije, gdje sunce najdulje ostaje prije nego što utone u san. Ponukani željom da se područje valorizira te upiše u kartu nezaobilaznih turističkih destinacija, odlučili smo novim projektom označiti najzapadniju točku Lijepe naše te sugrađanima i mnogobrojnim posjetiteljima priuštiti doživljaj jednog od najljepših zalazaka sunca na svijetu.   Projekt „Izida Fortuna“ dobiva ime prema autohtonoj istarskoj božici plodnosti Izida. Ujedno, Izida Fortuna  u pojedinim se tumačenjima  pojavljuje kao zaštitnica moreplovaca te simbol mirnog mora.

„Izida Fortuna“ smišljeno je kao mjesto okupljanja i druženja te točka s koje snimiti najljepše uspomene i fotografije stoljetnih dragulja, a ujedno i doživjeti čaroliju povijesne baštine našega kraja.

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr