Naslovna / Međunarodna biciklistička utrka „Tour of Croatia“ i ove godine u Umagu

Međunarodna biciklistička utrka „Tour of Croatia“ i ove godine u Umagu

Biciklistička utrka Tour of Croatia održava se treću godinu zaredom, od 18. do 23. travnja 2017. godine, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske. Ove godine još zahtjevnija utrka ugostit će više od 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI).  Tako će Umag biti mjesto koncentracije najboljih biciklista svijeta na kraju 4. etape, u petak 21. travnja 2017. godine.

I ove godine Tour of Croatia započela je u Osijeku, u utorak 18. travnja, a cilj prvog dana bila je Koprivnica, nakon etape dugačke 227 km. Nakon toga, u srijedu 19. travnja cjelokupna se organizacija preselila u Trogir, otkud kreće etapa dužine 123 km, koja bi mogla već u samom startu utrke bitno utjecati na ukupni poredak, jer joj je cilj na 1762 metra drugom po visini vrhu Hrvatske – Svetom Juri na Biokovu. Treća etapa vozit će se između Imotskog i Zadra u dužini od 236 km, četvrta povezuje Crikvenicu i Umag, a duga je 171 km. Pretposljednja, peta etapa, dugačka 141 km, donosi nova uzbuđenja jer, nakon starta u Poreču, bicikliste očekuje cilj na Učki na Poklonu koju će se prvo popeti s istarske pa onda i s kvarnerske strane. Posljednja etapa, duga 145 km, ona u nedjelju 23. travnja starta u Samoboru, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u gradu Zagrebu, na Trgu sv. Marka, gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika.

Dan 21. travnja važan je za naš grad. Četvrta etapa duga 171 kilometara, starta u  Crikvenici, a završava u našem Umagu. Ova će etapa biti  idealna za bjegove skupine biciklista. Crikveničko zaleđe, prolazak kroz Novi Vinodolski i Bribir prilika su za napade i ovdje vrlo lako može doći do odvajanja skupine biciklista. Posebno je interesantan prolazak kroz tunel Učka, čime će se iz Kvarnera biciklisti i cijela karavana preseliti u Istru. Druga faza utrke je mirnija i omogućava ekipama sprintera da kontroliraju utrku i pripreme teren za svoje lidere. Za očekivati je da će pobjedu na ovoj etapi osvojiti jedan od sprintera koji bi prvi trebao proći ciljem smještenim u Stella Marisu uz ATP stadion. Prvi biciklist se u cilju očekuje oko 16:30 sati. Četvrta će faza utrke sudionicima i gledateljima još jednom potvrditi status sjeverozapadne Istre kao idealne destinacije za bicikliste.

Brojne su novosti ovogodišnjeg izdanja, pa tako, osim novih gradova na ruti, organizatori ističu i suradnju s A.S.O.- om (Amaury Sport Organisation) koji će, zahvaljujući njihovom dugogodišnjem iskustvu u organizaciji i promociji najpoznatijih biciklističkih utrka svijeta, kao što su Tour de France, Vuelta a España, Tour of California, za organizatore Tour of Croatia distribuirati TV signal diljem svijeta, a što će zasigurno pridonijeti visokoj međunarodnoj vidljivosti, marketinškoj vrijednosti projekta i promociji Republike Hrvatske.

Utrku će izravno prenositi HRT, Eurosport te Eurosport Asia, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos će emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata– u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Tako će sliku Hrvatske vidjeti gledatelji u 177 zemalja svijeta, a za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka. Zaključak se nameće sam – Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj te je uz natjecateljsku komponentu, utrka i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, gospodarskog potencijala te gradova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja želi postati važan dio ukupne turističke ponude te jedan od glavnih akceleratora za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unaprjeđenja imidža Hrvatske u svijetu.

Za više informacija, posjetite www.tourofcroatia.com

Izvor: www.tourofcroatia.com

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr