Naslovna / Vlada RH: razvoj vodno-komunalne infrastrukture Umag proglašen strateškim državnim projektom

Vlada RH: razvoj vodno-komunalne infrastrukture Umag proglašen strateškim državnim projektom

U prostorijama Vlade Republike Hrvatske, a na poziv Potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te njegov zamjenik Mauro Jurman prisustvovali su danas, 21. travnja 2017. godine, sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata za Republiku Hrvatsku. Projekt vodno-komunalne infrastrukture,  kojeg su Grad Umag i 6.maj d.o.o. prijavili, a koji je težak gotovo 334 milijuna kuna, danas je službeno uvršten na Listu strateških projekata te će, kao takav, pridonijeti poboljšanju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Umaga i umaških naselja.

Prema podnesenoj prijavi Grada Umaga i 6.maja d.o.o. od dana 17. ožujka 2014. godine, projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture uvršten je u prioritetne i strateške državne projekte te će omogućiti rekonstrukciju i izgradnju cjelovitog sustava odvodnje i pročišćavanja, kao i očuvanje kvalitete vode te sprečavanje degradacije voda u svrhu očuvanja zdravlja i održivosti okoliša. Ovim će se projektom konačno riješiti problem infrastrukture te građanima omogućiti priključenje na sustav sakupljanja i pročišćavanja otpadnih voda. Projekt je sastavljan od većeg broja povezanih investicija, od rekonstrukcije postojećih do izgradnje novih kolektora, rekonstrukcije i izgradnje novih 13 crpnih stanica te novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na najvišoj, III. razini.

Vrijednost ulaganja u navedeni projekt iznosi 333.928.908,25 kuna, od čega se na Kohezijski fond odnosi gotovo 70% sredstava, a na nacionalne izvore 30%.

Planirano je sve aktivnosti koje su potrebne za početak realizacije investicija provesti do druge polovice 2017. godine. Početak projektiranja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Umag planiran je za kraj 2017., a završetak početkom 2018. godine, dok bi se isti početkom 2019. godine trebao pustiti u probni rad. U tijeku je i izrada konačnog projekta, a definirane su i točne trase prolaska buduće kanalizacije.

Naglašavamo kako je današnje proglašenje projekta strateškim investicijskim projektom za Republiku Hrvatsku od iznimne važnosti za naš grad u okviru brže i kvalitetnije realizacije istog. Nadalje, pozitivnim mišljenjima i ocjenama od strane Ministarstva financija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, potvrđeno je kako projekt odgovara investicijskim prioritetima te mjerama Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

 

Vrijeme

  • 19°C 13°C 25.09.2017 Ponedjeljak
  • 20°C 13°C 26.09.2017 Utorak
  • 21°C 14°C 27.09.2017 Srijeda

izvor: meteo.hr