Naslovna / Projekt DOM UMIROVLJENIKA

Projekt DOM UMIROVLJENIKA

Početak projekta: svibanj, 2008.
Prekid radova: ožujak, 2009. – studeni 2009.
Završetak projekta: svibanj 2014.

Aktivnosti na realizaciji ovog projekta pokrenute su 2001. godine, da bi tek 2009. godine Grad Umag, putem svoje tvrtke “Komunela” d.o.o., započeo izgradnju građevine. Iako je od nastanka ideje pa do izgradnje prošlo gotovo osam godina, želja i jasan cilj da osiguramo bolje uvjete i kvalitetniju skrb za starije i nemoćne osobe u Umagu, bili su naša osnovna ideja vodilja pri poduzimanju svih aktivnosti na ovom projektu. Danas s ponosom možemo reći da smo posao uspješno završili.

Dom umirovljenika u Umagu, za čiju je realizaciju investirano ukupno 35 milijuna kuna, smješten je na parceli ukupne površine 4510 m2. Korisna površina doma je 3.720,90 m2, a predviđeni maksimalni kapacitet iznosi 120 korisnika, kojima su na raspolaganju jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe raspoređene na tri kata te dnevni centar. Stambeni dio doma može primiti 44, dok je stacionarni dio predviđen za 54 korisnika. Kako bi korisnicima boravak u Domu bio što ugodniji, na raspolaganju je i knjižnica, restoran, frizerski salon te polivalentna dvorana, koja će doprinijeti kreativnom provođenju slobodnog vremena.

Jednokrevetne sobe u potpunosti su prilagođene osobama koje imaju potrebu za vlastitom intimom. Površina od 10,5 m2 omogućava udobnost te ugodnu i opuštajuću atmosferu. Uz funkcionalni i ergonomski namještaj, svakom je korisniku na raspolaganju LCD TV prijamnik, telefon i priključak za internet. Prostrana, kvalitetno opremljena kupaonica, nalazi se u svakoj jednokrevetnoj sobi.

Dvokrevetne sobe su površine od 14,9 m2, a korisnicima pružaju ugodan zajednički boravak. Pored kreveta u sobi se nalaze noćni ormarići, stol sa stolicama, fotelje, ormari te vješalica, ogledalo i zavjese. Opremljene su LCD TV prijemnikom, telefonom i priključkom za internet. Kupaonica je funkcionalna i prostrana.
Dnevni je boravak zasebna cjelina namijenjena vanjskim korisnicima Doma. Smješten je u prizemlju sa zasebnim ulazom, odlično povezan s ostalim prostorima i zajedničkim sadržajima. Ukupnog kapaciteta 30 korisnika sadrži sobu dnevnog boravka, blagovaonicu, zasebne sanitarije te po dvije dvokrevetne i trokrevetne sobe za odmor. Aktivnosti dnevnog boravka obuhvaćaju osiguran prijevoz za korisnike koje članovi obitelji ne mogu sami dovesti, prehranu, medicinsku rekreaciju, opću njegu, kreativno provođenje slobodnog vremena te poslijepodnevni odmor. Ovakav vid brige o osobama starije životne dobi pruža im osjećaj zajedništva, korisnosti, ispunjenosti i zadovoljstva, iznimno povoljno djelujući na njihovo opće zdravlje i psihofizičku stabilnost.

Paralelno s izgradnjom doma Pučko otvoreno učilište Umag provodilo je programe osposobljavanja za njegovatelje starijih i nemoćnih osoba i gerontodomaćice, koji su u cijelosti financirani od strane Grada Umaga i EU-a, a koji su garancija da će osoblje Doma činiti stručne osobe različitih profila. Tim Doma sastoji se od ravnatelja, glavne sestre, medicinskih sestara i njegovatelja, fizikalnog i radnog terapeuta, socijalnog radnika i drugih radnika koji će korisnicima biti na raspolaganju 24 sata.

Kako bismo sve zainteresirane osobe mogli detaljno upoznati  s informacijama vezanima za rad Doma, upriličili smo Dane otvorenih vrata, od 15. do 30. travnja 2014. godine, u vremenu od 9 do 17 sati, tijekom kojih su se mogle pogledati prostorije Doma, porazgovarati o uslugama i uvjetima boravka u Domu, kao i o svim drugim pitanjima.

DOM „ATILIO GAMBOC“
Ulica 154. brigade Hrvatske vojske 5

tel. +385 52 752 368             web. www.dom-umag.hr
fax. +385 52 752 368             email: info@dom-umag.hr

 

Vrijeme

  • 29°C 20°C 17.08.2017 Četvrtak
  • 31°C 22°C 18.08.2017 Petak
  • 31°C 22°C 19.08.2017 Subota

izvor: meteo.hr