Icon home
Novità
Notizia selezionata
Dopis Stožerima civilne zaštite - kulturna događanja
Coronavirus
04.05.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Dopis Stožerima civilne zaštite - kulturna događanja
Coronavirus
04.05.2020.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Dopis Stožerima civilne zaštitePoštovani načelnici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Istarske županije, prije svega, dopustite mi da vam se u svoje osobno ime te u ime građanki i građana Umaga, grada u kojem su zabilježeni prvi slučajevi zaraze korona virusom u Hrvatskoj, zahvalim na iskazanoj odgovornosti i doprinosu u sprječavanju širenja zaraze. Uvjeren sam da smo, upravo odličnom suradnjom svih dionika u sustavu, kako na lokalnoj, tako i na regionalnoj te nacionalnoj razini, uspjeli spasiti mnoge živote i spriječiti daleko teže posljedice po zdravlje građana.


Također, izražavam i zadovoljstvo najavljenim popuštanjem mjera, međutim moram izraziti i želju, odnosno zamolbu za razmatranjem još nekih prijedloga koji vode ka, koliko je to moguće, normalizaciji života u društvu i zajednici u kojoj živimo, uz sve mjere preventivne sigurnosti.

Obzirom na činjenicu da je kulturni razvitak izuzetno važna dimenzija cjelokupnog razvoja individue te činjenice da kultura predstavlja posrednika u procesu socijalizacije kroz koji se individua uključuje u cjelokupnost kolektivnih značenja i vrijednosti lokalne zajednice, kao i društva u kojem živi, apeliram i molim da razmotrite mogućnost prilagodbe mjera i preporuka koje bi omogućile povratak događanja kulture, kao temeljne odrednice ukupnog društvenog života u lokalne sredine.


Vrijeme provedeno u zatvorenim prostorima i propisi, kojima smo u vrijeme značajnog širenja zaraze svi bili izloženi, negativno je utjecalo na psihu naših građana. Kako svako takvo stanje uzrokuje alijenaciju, neminovno je da će ono imati dugoročne posljedice na kvalitetan razvoj kako pojedinca, tako i cjelokupne zajednice. Stoga molim da se u, što je moguće skorije vrijeme, omoguće održavanja kulturnih događanja, barem u organizaciji jedinica lokalne samouprave i njenih institucija, za koje se može sa sigurnošću reći da će poštovati sve propisane mjere sigurnosti i opreza. Grad Umag, a vjerujem i svi drugi gradovi, imaju dovoljno otvorenih javnih prostora na kojima, u kontroliranim uvjetima, mogu vratiti pojedince zajednici te im ponuditi sadržaje koje su rado posjećivali i time se osjećali zadovoljnijima. Ujedno, primjerice, gradsko kino Umag ima 500 sjedećih mjesta, što omogućava i kvalitetnu organizaciju kino projekcija s manjim brojem posjetitelja.


Također, želim podsjetiti da je naš najveći izvozni proizvod turizam, koji nije i ne može biti samo sunce i more te da, ako i u ovim neizvjesnim vremenima želimo biti konkurentni, moramo i gostima, uz još veće popuštanje mjera vezanih za djelatnost ugostiteljstva, ponuditi veću vrijednost od one koju nudi samo naše prirodno bogatstvo.

Stoga se nadam da ćete naš prijedlog i apel uvažiti te nam pomoći u daljnjem razvoju grada i postizanju zadovoljstva naših građana, naravno uz sve mjere preventivne zaštite.


S poštovanjem,

Vili Bassanese

Gradonačelnik Grada Umaga - Umago 

Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia