Icon home
Novità
Notizia selezionata
Gradu Umagu čista petica za transparentnost proračuna
Finanze
09.07.2019.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Gradu Umagu čista petica za transparentnost proračuna
Finanze
09.07.2019.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Kao što to već tradicionalno biva, Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Grad Umag je i ove godine potvrdio status odlikaša te dobio najvišu moguću ocjenu, što potvrđuje da je naš Umag jedan od najtransparentnijih gradova u Lijepoj našoj. Osim navedenog, Umag je pohvaljen i po pitanju kvalitete mrežnih stranica.

Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada jedne lokalne samouprave, ali istovremeno i potvrda za cjelokupnu zajednicu.

„Grad Umag uredno i transparentno objavljuje svu proračunsku dokumentaciju te je građani u svako doba mogu konzultirati na službenim web stranicama. Ujedno, ne bi li građanima olakšali razumijevanje financijskih dokumenata, izrađujemo i vodič za građane - takozvani „Proračun u malom“ - čija je namjera omogućiti transparentan uvid proračunskog procesa uz dostupne i razumljive informacije o prihodima i rashodima, kao i predviđenim aktivnostima i projektima. Mišljenja sam da sve mora biti dostupno i transparentno, a priznanje Instituta za javne financije potvrđuje da smo na dobrom putu. Naravno, uvijek može bolje, stoga ćemo nastaviti s uvođenjem novih praksi ne bi li građani bili što više uključeni u proces donošenja proračuna grada u kojem žive.“ naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Kako ističu u Institutu za javne financije, prosječna proračunska transparentnost iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je na službenoj stranici Instituta za javne financije.

Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia
Copyright Grad Umag 2020. Sva prava pridržana.