Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Laura Šimenc i Johnny Hoogerland pobjednici devetog Istria Gran Fonda
Sport
17.04.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Laura Šimenc i Johnny Hoogerland pobjednici devetog Istria Gran Fonda
Sport
17.04.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Više od 700 biciklista iz 25 zemalja ovog je vikenda sudjelovalo na devetom izdanju međunarodnog biciklističkog maratona Istria Gran Fondo. Biciklistički vikend započeo je u Umagu u petak kad je održana prva utrka na kronometar u rekreativnoj konkurenciji u Hrvatskoj odnosno vožnji na vrijeme. Najbolji rezultat u ženskoj kategoriji imala je Slovenka Laura Šimenc koja je 19 kilometara prešla u 28 minuta i 30 sekundi, dok je u muškoj najbolji bio Talijan Diego Venturi koji je istu trasu prešao u 25 minuta i 30 sekundi.

imageLoader

Subota je bila rezervirana za glavnu utrku, sa startom i ciljem u Stella Marisu, a biciklisti su mogli birati između dvije staze, Gran Fondo dužine 119 kilometara s 1.503 metara uspona i Medio Fondo, dužine 94 kilometara s 1.071 metara uspona.


U jakoj međunarodnoj konkurenciji na stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Johnny Hoogerland iz Austrije, dok su na kraćoj stazi, Medio Fondo, najbrži bili Talijani Michela Gorini i Andrea Chiminello.


Simboličnim mahanjem zastave, početak subotnje utrke označio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, a na startu ove sportsko-turističke manifestacije, koja svake godine u predsezoni u sjeverozapadnu Istru privlači veliki broj ljubitelja biciklizma, najbrojniji su bili slovenski natjecatelji, slijedili su ih hrvatski, talijanski i austrijski.


Među brojnim natjecateljima na utrci su sudjelovala i poznata imena u svijetu biciklizma poput Josipa Rumca, trostrukog prvaka Hrvatske u cestovnom biciklizmu, osvajača brončane medalje na juniorskom Svjetskom prvenstvu 2012., te 3. i 4. mjesta na dvije etape CRO race utrke 2021. godine. Maraton su vozili i prošlogodišnji pobjednik nacionalnog prvenstva u cestovnom usponu - Trofej Učka Milan Mesić, te svjetska amaterska prvakinja u cestovnom biciklizmu i višestruka pobjednica brojnih Gran Fonda po Europi Laura Šimenc, ujedno i pobjednica ovogodišnjeg Istria Gran Fonda u ženskoj kategoriji.

imageLoader

Utrku je podržala i prvakinja Hrvatske u cestovnom biciklizmu u 2022. Matea Deliu koja je ovom prilikom izjavila: “Odvozila sam prvi UCI Gran Fondo u Umagu i bilo je super. Ruta je bila predivna i većina se složila s time. Najljepše zahvaljujem organizatorima Istria Gran Fonda na prilici da budem dio izvrsne utrke na jakoj internacionalnoj razini. Kao osoba koja se natjecala po raznim internacionalnim utrkama, mogu reći da je ova među najboljima!”


Natjecatelje i brojne posjetitelje osim uzbudljive utrke dočekao je i bogati zabavni popratni program. U Bike Villageu, gdje se održao i službeni protokol dodjele nagrada, mogli su uživati u glazbi uživo te posjetiti Expo zonu s ponudom poznatih biciklističkih brendova. Za najmlađe organiziran je Kids Program s brojnim kreativnim radionicama i zabavnim aktivnostima poput trke na prstenac i testiranja spretnosti u vožnji bicikla, te biciklijada iz centra Umaga do Stella Marisa.


Istria Gran Fondo jedna je od mnogih manifestacija koje tijekom godine organizira Klaster sjeverozapadne Istre - udruženje Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess hotel & campsites - a koji razvojem i unapređenjem istih privlači brojne domaće i strane posjetitelje u ovaj dio Istarskog poluotoka.


Izvor: Istarski.hr

Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia