Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
OŠ Marije i Line Umag: Grupna mobilnost učenika u Sjevernoj Makedoniji
Progetti
23.11.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
OŠ Marije i Line Umag: Grupna mobilnost učenika u Sjevernoj Makedoniji
Progetti
23.11.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U sklopu Erasmus+ projekta iz programa Ključne aktivnosti 122-SCH - kratkoročni projekti za mobilnost učenika i djelatnika u obrazovanju pod nazivom „LET'S CONNECT! – POVEŽIMO SE!“ učenici 6. razreda Mila Piškur i Gabriel Gazibarić te učenice 7. razreda Emma Košturjak i Klara Curić, koji pohađaju OŠ Marije i Line, Umag – SE „Marija i Lina“, Umago, otputovali su na mobilnost u Kičevo, u Sjevernu Makedoniju koja je započela 4. 11., a završila 11. 11. 2023. godine. U pratnji učenicima bile su učiteljica informatike Matea Selimović i Željka Čikeš, učiteljica razredne nastave.


Cilj mobilnosti u sklopu realizacije projekta bio je poboljšanje i usvajanje novih IKT vještina u partnerskoj OŠ „Dr. Vladimir Polezinoski“ u Kičevu kroz njihov program „Vještine 21. stoljeća“. Putovanje je započelo iz zračne luke u Ljubljani. odakle su sudionici letjeli do Skopja, gdje ih je čekao transfer do Kičeva. Prije toga razgledali su prijestolnicu Sjeverne Makedonije. U Kičevu su učenike u svojim domovima ugostile obitelji učenika makedonske škole koji su se pokazali kao jako dobri domaćini. Učenici su kušali tradicionalna makedonska jela, ponosno predstavili svoj grad i državu te naučili cijeniti tuđi obrazovni sustav, povijest i kulturu.


Radni tjedan sastojao se od zanimljivih IKT radionica i od učenja kroz igru. Učenicima je zadano pronaći skrivene QR kodove, rješavati pitanja o empatiji u Escape room-u, izrađivati brošure u digitalnim alatima i sl., a najveći izazov bio je isprobati digitalne poučne igrice u aplikaciji Augumented Reality (AR je mobilna aplikacija zasnovana na ARCore-u za vizualizaciju 3D modela u proširenoj stvarnosti, integriranih u stvarnom vremenu u njihovu stvarnu veličinu i okruženje) te programiranje na Micro:bitu (mini računalo koje možemo programirati i zadavati mu zadatke koje ono izvršava). Također su pratili nastavu engleskoga jezika, geografije i matematike te zaključili da im se makedonsko devetogodišnje osnovno obrazovanje i sat koji traje 40 minuta, jako sviđaju. Uz radni dio nije izostao ni povijesno-kulturološki, pa su tako sudionici mobilnosti posjetili NP Mavrovo i špilju Šarkova rupa te grad Ohrid s pogledom na predivno Ohridsko jezero.Autorica teksta:

Alenka Banić Juričić, prof. savjetnik i koordinatorica projekta

expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia