Icon home
Novità
Notizia selezionata
Promocija ronjenja i velika akcija čišćenja podmorja u Umagu
Ecologia
06.09.2021.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Promocija ronjenja i velika akcija čišćenja podmorja u Umagu
Ecologia
06.09.2021.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U okviru projekta (A)MARE! tijekom ovog vikenda, 4. i 5. rujna 2021. godine, manifestacija „Pogled u plavo“ gostovala je u gradu Umagu u sklopu kojega je više od 180 građana i posjetitelja Grada Umaga besplatno zaronilo i uživalo u ljepotama ronjenja. Projekt je proveden u cilju promocije ronjenja i ronilačkih aktivnosti te je na umaškom Trgu slobode postavljen veliki 10-metarski montažni bazen gdje su svi zainteresirani posjetitelji i građani imali jedinstvenu priliku uživati u čarima koje ronjenje pruža.


„Izuzetno nas raduje ovako veliki interes za ronjenjem i odaziv naših građana, a posebno djece, čemu doprinosi i veliko povjerenje roditelja u instruktore, obzirom da ronjenje provodi uz stalnu pratnju instruktora ronjenja, u potpuno sigurnim uvjetima. Svrha ovog projekta je, osim promocije ronjenja kao važne aktivnosti glede očuvanja morskog okoliša, ujedno i senzibiliziranje javnosti za održivo gospodarenje otpadom, edukacija učenika o održivom gospodarenju otpadom, o onečišćenju mora, nabavi opreme te o snimanju otpada te čišćenju umaškog zaljeva„ istaknuo je Slaviša Šmalc, voditelj projekta (A)MARE!.


Projekt „(A)mare!“ financiran je sredstvima EU-a iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kojim se ostvaruju planovi zacrtani Strategijom razvoja Grada Umaga. Cilj Projekta jest zaštita i očuvanje bioraznolikosti umaškog područja te unapređenje stanja okoliša kao i podizanje svijesti te uključivanje lokalnog stanovništva u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja. Nositelj projekta je Grad Umag, a provodi ga u partnerstvu sa Sportskim podvodnim ribolovnim klubom Sv. Pelegrin Umag. Realizacija projekta započeta je u veljači 2021. godine, a predviđeno trajanje je 21 mjesec. Ukupna vrijednost projekta je 364.305,00 kuna, a financiran je u 100%-tnom iznosu u okviru Podmjere 3.1.1. Potpora za edukativne aktivnosti podizanja ekološke svijesti i uključivanja u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.


U sklopu promotivno-edukativnog događanja „Pogled u plavo“, koji je proveden u organizaciji Grada Umaga, u partnerstvu sa Sportskim podvodnim ribolovnim klubom Sv. Pelegrin Umag te uz podršku Agencije „Promocija ronjenja“, zaronom u montažni bazen, pod stručnim vodstvom instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama, ljubitelji podvodnog svijeta, nakon kraće poduke o ronjenju, imali su jedinstvenu priliku u bazenu razgledavati i podvodnu izložbu fotografija Marjana Radovića koja prikazuje ljepote podmorja.


Posjetitelji su ronili uz glazbenu podlogu za koju se pobrinulo Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji podržavaju projekt „Pogled u plavo“, kao i medijski pokrovitelj projekta – narodni.


„Dugo već imam veliku želju zaroniti i danas mi se pružila prilika ovdje u bazenu. Ovo je za mene nevjerojatno iskustvo, bilo je prelijepo i jedva čekam probati roniti u moru. Hvala instruktorima na strpljenju“, rekla je Maja (19) iz Umaga.


Osim promocije ronjenja, u sklopu projekta održana je i velika ekološka akcija čišćenja podmorja u kojoj su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, članovi Sportskog podvodnog ribolovnog kluba Sv. Pelegrin Umag, Kulturna udruga mladih Fobija, DVD Trnje,  članovi Milan Club Milanistra te članovi NK Umag, koji su se sa zadovoljstvom pridružili čišćenju podmorja, uz veliku podršku JVP-a Umag. Besplatna probna ronjenja uz nadzor instruktora ronjenja te ekološka akcija čišćenja dijela umaškog zaljeva provodili su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.


Ronioci su čistili dio umaškog zaljeva te su iz mora izvukli različiti otpad; gume, staklo, plastiku, stolice i drugo u cilju smanjivanja negativnog utjecaja na morska staništa te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode, a pridružili su im se i brojni volonteri te lokalno stanovništvo.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia