Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Umag: Pokrenut vrijedan projekt „Sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada Donji Picudo zapad“
Progetti
25.10.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Attualità
Notizia selezionata
Umag: Pokrenut vrijedan projekt „Sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada Donji Picudo zapad“
Progetti
25.10.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Nakon realizacije projekta „Sanacije odlagališta neopasnog otpada Donji Picudo-Istok“ 2016. godine, ovih je dana pokrenut novi veliki projekt, koji predstavlja konačni dovršetak sanacije cijele zone odlagališta u Donjem Picudu, a koji je usmjeren ka podizanju ekološke održivosti i kvalitetnijem gospodarenju otpada na našem području. Grad Umag je u prosincu lanjske godine sklopio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada „Donji Picudo-zapad“, a 25. listopada 2023. godine javnosti su projekt u Umagu predstavili voditeljica Odjela zaštite okoliša u PT-u pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nataša Dankić Sliepčević te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese. Grad Umag je trenutno jedina jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj kojoj su odobrena EU sredstva za saniranje odlagališta neopasnog otpada.


Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost, a provedba istoga će trajati još 16 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.019,43 eura, od čega prihvatljivi troškovi iznose 3.926.157,33 eura. Ostvarena bespovratna sredstva iznose 3.337.233,73 eura. Ugovor za sanaciju odlagališta neopasnog otpada „Donji Picudo- zapad“ potpisan je s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond sudjeluje s 85% iznosa, državne potpore iznose 10%, dok je ostatak sredstava, odnosno 5%, osigurano iz proračuna Grada Umaga.


Izvođač radova je HIS d.o.o., stručni nadzor vrši PANGEO Projekt d.o.o., projektantski nadzor je IPZ UNIPROJEKT TERRA d.o.o., dok u projektu sudjeluje i tvrtka Maxicon d.o.o. kao voditelj projekta i tehnička pomoć za upravljanje projekta. Dok je Ustanova za protokol, odnose s javnošću i manifestacije Festum zadužena za informiranje i vidljivost.


Provedbom ovog projekta, odlagalište otpada Donji Picudo-zapad bit će sanirano sukladno važećim zakonskim odredbama i najboljim praksama za ovu vrstu projekata, čime će se, osim unaprjeđenja stanja okoliša, na širem području lokacije zahvata osigurati brojne društveno-ekonomske koristi i postići zaštita tla, voda, zdravlja ljudi, zraka i pozitivan utjecaj na klimatske promjene.


„Fond i Grad Umag imaju jako dobru suradnju na projektima gospodarenja otpadom. Uz ostale, ovo je već drugi projekt sanacije odlagališta koji zajednički provodimo. Uspostava sustava gospodarenja otpadom složen je proces. Uz odgovarajuću infrastrukturu i mijenjanje dosadašnjih potrošačkih navika i mentaliteta brzog odbacivanja stvari koje i nisu za baciti, takav sustav zahtjeva i sanaciju i zatvaranje postojećih odlagališta otpada. Samo u zadnjih par godina Fond je u programe gospodarenja otpadom uložio oko 150 milijuna eura nacionalnih sredstava, a čak preko pola milijarde eura osigurano je i iz fondova Europske unije. Ove investicije su sigurno i puno veće jer u njih treba pridodati udio koji i vi osiguravate u proračunima svojih gradova i općina i komunalnih tvrtki“ u svojem je obraćanju naglasila Dankić Sliepčević.


Sanacija i konačno zatvaranje odlagališta otpada obuhvatit će iskop i djelomično premještanje otpada u smislu formiranja pokosa odlagališta, njegovo zatvaranje završnim pokrovnim slojem te završno ozelenjavanje odlagališta, čime će odlagalište postati zelena površina. Time neće doći do promjena u prostoru, već će se regenerirati 30.000 m2 zemljišta.


„Riječ je o jednom od strateških investicija u okviru zelenih politika Grada Umaga, megaprojekta „Umag: Smart City – Green city“, koji obuhvaća izgradnju sustava plinofikacije, održivo gospodarenje otpadom te zaštitu otpadnih voda III. razine. Kao ekološki usmjeren grad, ipak valja napomenuti kako je u cijelom procesu najbitnija svijest građana, a Grad Umag već godinama radi na ekološkoj edukaciji svojih žitelja. Iznimno smo ponosni što pokrećemo realizaciju ovog vrijednog projekta koji će nam omogućiti bolji, zdraviji i kvalitetniji život u našoj zajednici“ naglasio je gradonačelnik Bassanese prilikom predstavljanja projekta.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia