Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Umaška promenada: Okončana izgradnja još jedne trase na potezu Sveti Pelegrin- Umag do nelegalno postavljene ograde „ex Cementare“
Progetti
15.12.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Umaška promenada: Okončana izgradnja još jedne trase na potezu Sveti Pelegrin- Umag do nelegalno postavljene ograde „ex Cementare“
Progetti
15.12.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U okviru projekta izgradnje Umaške šetnice-promenade, koja će se protezati od kampa „Park Umag“ pa do granice sa Slovenijom, realizirana je izgradnja još jednog dijela šetnice, i to na području Svetog Pelegrina, u smjeru Umaga. Zbog nelegalnog ograđivanja i uzurpacije zemljišta, šetnica je izgrađena do same nelegalno postavljene ograde od strane uzurpatora „ex Cementare“. Grad Umag od 2008.godine vodi „borbu“ za oslobađanje 85 Ha uzurpiranog zemljišta te očekujemo napokon slobodu pristupa i korištenja državnog zemljišta koje je namijenjeno za rekreaciju svih građana. Na području grada Umaga preostalo je još 8-9 km uzurpirane obale gdje pristup nije moguć upravo zbog nelegalnog onemogućavanja ili ograđivanja.


Dužina novog dijela šetnice u Svetom Pelegrinu je oko 500 m, a sastoji se od pješačke i biciklističke staze. Staza je u potpunosti asfaltirana. Označena je horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom koja definira pješačku, odnosno biciklističku stazu. Duž cijele dionice izgrađena je javna rasvjeta s ekološki prihvatljivom LED tehnologijom. Izgrađena su i dva odmorišta na kojima će ubrzo biti postavljene klupe, stolovi s interaktivnim igrama, koševi za otpatke, inox stalci za bicikle te info panoi. Područje uz stazu hortikulturno se uređuje s pratećim objektima za rekreaciju, razonodu, sport i slobodno vrijeme svih građana i posjetitelja. Vrijednost ovog dijela projekta iznosi 1,4 milijuna kuna.


„Izrazito smo ponosni što smo okončali i ovaj dio šetnice koji čini sastavni dio velike investicije izgradnje Umaške promenade. Zahvaljujući i ovoj dionici, polako i postepeno doći ćemo do cilja, a to je slobodno kretanje za sve građane i posjetitelje cijelom našom obalom, što je i obveza svakog uređenog društva. Zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa, šetnica se gradi ciljano po etapama gdje je gradnja moguća, do rješavanja problematike. Osim svoje atraktivnosti i ekonomskih efekata po gospodarstvo grada Umaga te potencijala razvoja koji će donijeti buduća šetnica, napokon će se omogućiti sloboda kretanja, što je u ovom trenutku još nemoguće. Zbog izrazito agresivnih i naglašenih interesa pojedinaca i kapitala već gotovo 60-tak godina, problem uzurpiranja te prisvajanja obale i državnog zemljišta je bio gotovo „normalna pojava“, no to se više ne smije događati, naročito onda kada ti prisvojitelji uzimaju zemlju ili obalu koja pripada svima“, naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia