Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Deseta obljetnica Doma za starije i nemoćne „Atilio Gamboc” proslavljena uz bogat program
Treća životna dob
21.06.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Deseta obljetnica Doma za starije i nemoćne „Atilio Gamboc” proslavljena uz bogat program
Treća životna dob
21.06.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U srijedu, 19. lipnja 2024. godine, Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc” u Umagu proslavio je deset godina uspješnog rada. Svečano obilježavanje ove značajne obljetnice privuklo je brojne goste i sudionike, potvrđujući važnost Doma kao ključne ustanove u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi starijih osoba na području sjeverozapadne Istre. Na svečanosti su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Grada Umaga – Umago, Floriana Bassanese Radin i Mauro Jurman, predstavnici Upravnog vijeća Doma, predstavnici Istarske županije, Udruge umirovljenika i Sindikata umirovljenika Umaga, ravnatelji umaških osnovnih škola, medicinsko osoblje Doma zdravlja Umag, štićenici Doma te članovi njihovih obitelji.


„Danas slavimo deset godina rada Doma 'Atilio Gamboc' i prisjećamo se svega što smo postigli u tom periodu. To je prvi Dom u 100% vlasništvu JLS-a, odnosno Grada Umaga, a kojeg ne financiraju ni država, ni županija. To nas čini posebno ponosnima. Vrijeme je proletjelo, a mi smo u tom vremenskom razdoblju uspješno aktivirali sve usluge za koje je Dom bio osnovan. U Domu je do sada boravilo više od 750 starijih osoba, a 50 korisnika koristilo je usluge cjelodnevnog boravka. Od 2017. godine nudimo i uslugu pomoći u kući, koju je do sada koristilo više od 200 obitelji”, izjavila je ravnateljica Diana Lekić.


„Najveći uspjeh je taj što smo u kratkom vremenu stekli sjajnu reputaciju. Smatramo se jednom od najbolje opremljenih i organiziranih ustanova koja može poslužiti kao primjer organizirane skrbi o starijim osobama. Od 2015. godine nemamo slobodnih mjesta. Upravo zbog toga smatram da možemo biti uzor kad je riječ o uspješnom načinu rada”, izjavila je ravnateljica Lekić, dodajući kako uvijek postoji prostor za daljnja poboljšanja. „Prije svega mislim na kvalifikacije i stručna usavršavanja našeg osoblja. Trenutno imamo manjak medicinskih sestara, kao i mnoge druge srodne ustanove, no uspjeli smo popuniti nedostatak pomoćnog osoblja i time sam vrlo zadovoljna”, zaključila je.


Na svečanosti su sudjelovali učenici umaških osnovnih škola, potvrđujući suradnju i povezanost između štićenika i mlađih naraštaja. Učenici Osnovne škole „Marija i Lina” i Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“ redovito posjećuju Dom, zabavljajući prisutne pjesmama i igrokazima. Ovom su prigodom nastupali pod vodstvom učiteljica Aurike Matković, Maure Miloš, Sanje Ošaben i učitelja Tea Biloslava, uz pratnju profesora glazbene škole Davora Kovačevića na klaviru.


U sklopu svečanosti obilježen je i nepobitan doprinos pok. Atilija Gamboca, po kojem je Dom i dobio ime. Nažalost, g. Gamboc nije doživio otvaranje Doma, pa je u njegovo ime nazočila supruga Norma, koja je bila vidljivo dirnuta riječima zahvale i na dobivenom priznanju.


Dodatna priznanja dodijeljena su i Hitnoj medicinskoj pomoći, medicinskom osoblju, umaškim vatrogascima i Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić”, koje pod vodstvom ravnateljice Tatjane Vujić organizira stručna usavršavanja i tečajeve za osoblje ustanove te nudi razne aktivnosti u sklopu Sveučilišta za treću životnu dob.


Sanji Zakinji, ravnateljici Osnovne škole „Marija i Lina”, Ardenu Sirotiću, ravnatelju Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei” i Dolores Mihelić Malbašić, ravnateljici Srednje škole „Vladimir Gortan”, dodijeljeno je priznanje za dugogodišnju suradnju tijekom blagdana. „Bitno je djeci pokazati život naših starijih, kojima želimo donijeti malo sreće i radosti. Mislim da je ova suradnja važna za podizanje svijesti budućih naraštaja o skrbi za starije osobe. Tijekom godine sve se aktivnosti odvijaju s velikim entuzijazmom kako u Domu, tako i u školi”, izjavio je Arden Sirotić, ravnatelj TOŠ „Galileo Galilei”,


Svečanu večer je zatvorio zbor „Korona”, pod vodstvom Branislava Ostojića, koji je oduševio sve prisutne svojim bogatim repertoarom i uključivanjem publike u izvedbu narodnih pjesama.
Tekst: Ured gradonačelnika / Edit Fiume

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji