Icon home
Novosti
Odabrana novost
Energetska obnova obiteljskih kuća – u Umagu održana informativna radionica
Ekologija
25.08.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Energetska obnova obiteljskih kuća – u Umagu održana informativna radionica
Ekologija
25.08.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Pod strogim epidemiološkim mjerama, jučer 24. kolovoza 2020. godine, u umaškoj je Gradskoj vijećnici održana informativna radionica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Gradom Umagom i Agencijom Razum, na temu „Kako do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća“. Radionica, koju je otvorio gradonačelnik Vili Bassanese, a koju su vodili Tomislav Ilić i Božena Pastuović (FZOEU), bila je besplatna za sve sudionike te se zbog velikog interesa građana prenašala uživo putem službenog Facebook kanala Grada Umaga.


Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.


Tako je i ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavio s nacionalnim financiranjem Programa energetske obnove obiteljskih kuća, a radionica je u Umagu organizirana zajedničkim snagama svih nadležnih institucija upravo ne bi li se Umažankama i Umažanima pomoglo da što brže, efikasnije i jednostavnije predaju potrebnu dokumentaciju za sufinanciranje energetske obnove vlastitog doma. Kako se prijaviti, registrirati, koja je dokumentacija potrebna te što se sve sufinancira, bila su samo neka od pitanja koja su postavljena predstavnicima Fonda, a koji su punih sat vremena detaljno i sveobuhvatno odgovarali na upite građana.


Sukladno javnom pozivu, sufinanciranje mogu ostvariti obiteljske kuće u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koja zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta: ima najviše tri stambene jedinice te ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Nadalje, s do 60% bespovratnih sredstava, građanima će se sufinancirati povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr. – detalji se propisuju u javnom pozivu); zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom te cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje OIE (sustavi s sunčanim toplinskim pretvaračima, sustavi na drvnu sječku/pelete, dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda i fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju).


Zahvaljujemo organizatorima te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a našim građanima želimo puno uspjeha s prijavama. 

expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji
Copyright Grad Umag 2020. Sva prava pridržana.