Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag nastavlja s hvalevrijednim projektom „Gradski vrtovi“
Projekti
07.02.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag nastavlja s hvalevrijednim projektom „Gradski vrtovi“
Projekti
07.02.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Grad Umag je još početkom 2020. godine pokrenuo hvalevrijedan projekt u okviru kojeg se daju u zakup gradski vrtovi, a čime je grad na najdirektniji način utjecao na poboljšanje kvalitete života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu. Svake godine Grad Umag raspisuje Javni poziv za davanje vrtnih parcela na korištenje, a kako bi se pružila prilika i drugim sugrađanima da krenu s uzgojem voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe, ukoliko se u sam projekt nisu uključili ranije. Ove godine je Javni poziv raspisan za davanje vrtnih parcela na korištenje na period od dvije godine. Cilj je ujedno i zadržati dosadašnje korisnike parcela koji imaju želju nastaviti koristiti dobrobiti ovog projekta. Temeljem Javnog poziva objavljenom u studenom 2023. godine, u nastavku je objavljena Lista za davanje na korištenje vrtnih parcela, na kojoj se nalazi četrdeset sugrađanina.

Vrtne parcele površine cca 50m2 prije svega su namijenjene građanima iz urbanih sredina, odnosno stambenih zgrada, a koji nemaju okućnicu ili zemljište pogodno za obrađivanje. Gradski vrtovi nalaze se nedaleko centra grada, na području naselja Vrh, a koriste se po simboličnoj cijeni od 20 eura godišnje. Gradski vrtovi nalaze se na površini od 3300 m2, cijela površina je ograđena zaštitnom ogradom. Grad Umag je korisnicima kupio deset novih drvenih kućica za alat te osigurao vodu, a potom i zonu za odmor i druženje sa stolom, klupama i vrtnim betonskim kaminom za roštiljanje.


Ovim sveobuhvatnim projektom Umažankama i Umažanima omogućen je uzgoj zdrave hrane, smanjenje opterećenja kućnog proračuna i zdrav način korištenja slobodnog vremena, promičući pritom zdrav načina života te upoznavanje s važnosti bio-raznolikosti. Uz sve navedeno, korisnici gradskih vrtova izrazili su neizmjerno zadovoljstvo uspjehom projekta, naglašavajući kako on ne nosi samo prehrambeno dobro za njihove obitelji, već kako se u vrtovima druže, pomažu jedni drugima i savjetuju se, čime ovaj projekt dobiva jednu neprocjenjivu dodanu socijalno društvenu vrijednost.

„Naš projekt „Gradski vrtovi“ nose prije svega poruku zajedništva i solidarnosti, a ujedno i konkretnu pomoć kućanstvima koji u ovim vrtovima uzgajaju vlastito voće, povrće, cvijeće ili bilje“ naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji