Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag odnio titulu najboljeg grada u kategoriji obrazovanja i mladih
Obrazovanje
04.10.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag odnio titulu najboljeg grada u kategoriji obrazovanja i mladih
Obrazovanje
04.10.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U izbor najboljih gradova, u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, koji je svečano održan 4. listopada 2023. godine u Zagrebu, ove je godine Grad Umag zasluženo odabran za pobjednika u kategoriji obrazovanja i mladih. Plaketu za najbolji grad, pred punom kongresnom dvoranom hotela Esplanade, ponosno je u ime Grada Umaga preuzeo gradonačelnik Vili Bassanese.„Ova nagrada je priznanje cijelom timu grada Umaga i još jedna potvrda da smo već dugi niz godina grad primjer u odnosu prema obrazovanju jer smatramo da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u opstojnost grada Umaga i, uz stanogradnju, temelj naše demografske politike“ ponosno je naglasio gradonačelnik Vili Bassanese.


Obrazovanje je temeljni zalog za budućnost, demografsku obnovu, a time i opstojnost svakog grada. Vođeni saznanjem tadašnjeg lošeg stanja i uvjeta u gradskim školama i vrtićima, a sa zadaćom da našem gradu osiguramo perspektivu i održivost, odlučili smo samostalno izgraditi cjeloviti sustav obrazovanja te svoj djeci pružiti jednake uvjete.


Grad Umag je 2010. godine pokrenuo strateški projekt „Umag-grad djece 2010.-2030.“ čiji je cilj u cijelosti rekonstruirati ili na novo izgraditi sve zgrade predškolskog i školskog obrazovanja radi rješavanja i osiguravanja najboljih uvjeta i standarda. Od 2010. do 2023. godine temeljito je rekonstruirano ili na novo izgrađeno 8 zgrada vrtića te rekonstruirano ili na novo izgrađeno 6 osnovnih škola. Trenutno je u izgradnji još jedna područna škola, čiji se dovršetak očekuje za iduću školsku godinu, a u fazi projektiranja je i izgradnja dviju novih zgrada centralnih osnovnih škola. Grad Umag je uz navedeno samostalno izgradio i potpuno novu srednju školu sa 16 učionica, neovisno što to nije nadležnost Grada, budući nije osnivač, a početak nastave očekujemo u šk.god. 2024./25.


Slijedom navedenog, proizlazi da smo u 13 proteklih godina izgradili ili rekonstruirali 15 zgrada za predškolski i školski odgoj i obrazovanje, čime se izuzetno ponosimo i što nas čini jedinstvenim u Hrvatskoj.

A što se budućnosti tiče, u sklopu obrazovnog kampusa, koji je dio našeg projekta, do sada su izgrađene jaslice, vrtić i srednja škola, a preostaje nam izgraditi novu osnovnu školu, dvoranu te dom za učenike i zgradu za visokoškolsko obrazovanje.


Izgradnjom novih kapaciteta/vrtića svakom je djetetu, već prije 10 godina, osigurano mjesto u vrtiću te u Umagu ne postoji lista čekanja za djecu koja udovoljavaju uvjetima upisa.

Svi su vrtići u gradskom vlasništvu, a policentričnim planiranjem osigurani su jednaki uvjeti za djecu iz prigradskih naselja i grada. Valja napomenuti i kako se Umag ponosno može dičiti s radom svog nad standardnog stručnog tima u vrtićima, od pedagoga, logopeda, medicinske sestre, sportskog trenera, a posebno se može istaknuti standard rada, jer u Umagu u vrtićima boravi prosječno manje od 8 djece na 1 odgajateljicu. Od stjecanja uvjeta za upis u vrtić, Grad Umag, kako bi održao izgrađeni standard, za dijete izdvaja oko 600 € mjesečno, odnosno cca 35.000,00 EUR u šest godina. Od 2017. godine pohađanje vrtića je u cijelosti besplatno za svu djecu grada Umaga.


Grad Umag je posebnu skrb namijenio i potrebitoj djeci te se aktivno financiraju programi ustanova i udruga za djecu s teškoćama u razvoju i s invaliditetom, kao i potpora mladim obiteljima za troškove nastale u vezi s provedbom postupka umjetne oplodnje.


Kada je pak u pitanju osnovnoškolsko obrazovanje, uz jednosmjensku nastavu i besplatne udžbenike, koje je do trenutka preuzimanja ovog troška od strane Države godinama financirao Grad Umag, osiguravamo i produženi boravak te potpuno besplatni prijevoz za svu djecu. Osim navedenog, osigurani su i stanovi za deficitarni učiteljski kadar.

Za učenike srednje škole osigurali smo sufinanciranje prijevoza te stalnu financijsku skrb. Studenti s područja Umaga se redovito prate stipendijama, dok oni koji odaberu deficitarna zanimanja među kojima su i profesori mogu računati na najviše stipendije u državi do 5.000,00 € po nastavnoj godini.


Obrazovanje traži izgradnju sustava kojem prethodi strateški i održivi pristup te projekti za koje je potrebno višegodišnje razdoblje. Ovim smo projektom uspjeli osigurati motiv ostanka i dolaska u grad, čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, odnosno politika razvoja, rasta, prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve.

expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji