Icon home
Novosti
Odabrana novost
Gradonačelnik Umaga ugostio predstavnike Udruge Glas poduzetnika
Gospodarstvo
16.03.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Gradonačelnik Umaga ugostio predstavnike Udruge Glas poduzetnika
Gospodarstvo
16.03.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Danas, 16. ožujka 2021. godine, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese u svom je Uredu ugostio predstavnike Udruge Glas poduzetnika, na čelu s voditeljem ureda Udruge za Istarsku županiju Kristianom Korunićem. Uz g. Korunića, sastanku su prisustvovali i g. Borna Beaković, g. Robert Trošt te umaška poduzetnica gđa. Selma Smajić.


G. Korunić i suradnici predstavili su rad i djelovanje regionalnog ureda UGP-a, kao i dugoročne ciljeve i aktivnosti Udruge, dok je umaški gradonačelnik goste upoznao s programima i inicijativama koje Grad Umag provodi ne bi li, barem u dijelu, olakšao rad svojim poduzetnicima, pogotovo u ovim teškim trenucima.


Tako je g. Bassanese objasnio kako se financijska i gospodarska stabilnost ostvaruju zahvaljujući ujednačenoj zastupljenosti proizvodne i prerađivačke industrije, turizma, uslužnih i financijskih djelatnosti, kao i poljoprivrede i ribarstva. Cjelokupni gospodarski razvoj Grada Umaga definiran je strategijom razvoja te programom poticanja razvoja poduzetništva.


Predstavnici UGP-a pohvalili su kontinuirano ulaganje u održivi razvoj umaškog gospodarstva, od projekta plinofikacije do izgradnje potrebne komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama te osiguravanje poticajnih sredstava i mjera za poduzetnike. 

S druge strane, konstruktivan je razgovor naglasio i postojeće izazove i nejasnoće s kojima se lokalni poduzetnici susreću, stoga je postignut zajednički stav da se predstavnici UGP-a i Grada Umaga redovno sastaju ne bi li zajedno pronašli kanale direktne komunikacije te moguća rješenja po pitanju tema koje tište umaške poduzetnike.


Nadalje, gradonačelnik je predstavio i plan potpora i subvencija u svrhu razvoja već postojećih tvrtki i obrta, kao i pomoći pri otvaranju novih tvrtki ili obrta, pomoći pri uvođenju inovacija u proizvodnji, pomoći za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata te subvencije za podizanje standarda kvalitete, osposobljavanja, prekvalifikacije i doškolovanja, kao i nabavu dugotrajne imovine. A, u svrhu pomaganja zakupnicima poslovnih prostora i zadržavanju radnih mjesta, predstavljena je i višegodišnja praksa Grada Umaga smanjenja mjesečnih zakupnina.


Sastanak je bio i dobra prilika da se predstavnike Udruge upozna s program „Poduzetnik Grad Umag-Umago 2020.”. Naime, radi povoljnijeg financiranja sektora malog gospodarstva, u svrhu unapređenja poslovnih aktivnosti, poticanja konkurentnosti, zadržavanja ili povećanja zaposlenosti i ukupnog razvoja malog i srednjeg gospodarstva, Grad Umag je donio je program kreditiranja poduzetnika koji se temelji na dvije mjere: Mjera 1 - Krediti za malo i srednje poduzetništvo te Mjera 2 - Krediti za mlade, poduzetnike početnike i žene poduzetnice (u suradnji s HBOR-om), a ukupni kreditni potencijal Grada Umaga iznosi 25 milijuna kuna.


Na samom kraju, predstavnici Grada Umaga pohvalili su rad i suradnju s Udruženjem obrtnika Bujštine-Umag te dogovorili kako će ovakvi susreti postati praksa, a na obostrano zadovoljstvo. 

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji