Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Gradonačelnik Umaga ugostio predstavnike umaške Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata - 154. brigade HV povodom 30 godina ustroja Brigade
Protokolarne aktivnosti
17.11.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Gradonačelnik Umaga ugostio predstavnike umaške Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata - 154. brigade HV povodom 30 godina ustroja Brigade
Protokolarne aktivnosti
17.11.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U Gradskoj je vijećnici danas, 17. studenog 2021. godine, uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, ugostio predstavnike umaške Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata- 154. brigade HV povodom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 154. brigade Hrvatske vojske.


Predsjednik umaške Udruge Mato Magdić zahvalio je gradonačelniku i Gradu Umagu na prijemu. Ovim se povodom osvrnuo na povijest same 154. brigade, koja je ustrojena u Pazinu 1. prosinca 1991. godine, temeljem odluke Ministra obrane RH. Tadašnje je sjedište zapovjedništva Brigade bilo u nekadašnjem Domu branitelja i zapovjedništava bojni u Pazinu, Poreču i Umagu. Sredinom mjeseca prosinca mobilizira se cijelo ratno zapovjedništvo Brigade i neke postrojbe, posebno diverzantski i protudiverzantski vod te vod Protuzračne obrane (PZO). To je i vrijeme kada počinje ubrzan razvoj, opremanje, naoružavanje i stvaranje uvjeta za obuku snaga i odlazak na bojišnicu. Logistička satnija priprema vojarnu Veli Jože za prihvat glavnih borbenih snaga, organizaciju njihovog života i rada te ubrzanog uvježbavanja i pripremanja za preuzimanje zadaća na Ličkoj bojišnici. Brigada sastavljena od vojnih obveznika i dragovoljaca s područja Buzeštine, Pazinštine, Poreštine i Bujštine, organizirana u tri borbene bojne, postrojbe borbene potpore, pristožerne postrojbe i postrojbi logistike, krajnje odgovornim pristupom zapovjednih sastava svih razina u vrlo kratkom vremenu, do sredine ožujka, dovodi veći dio snaga u najviši stupanj uvježbanosti za preuzimanje ratnih zadaća na dijelu bojišnice.


Početkom travnja 1992. godine Brigada preuzima borbene zadaće na Ličkoj bojišnici, najprije kao operativna pričuva zapovjednika OG Lika, a već u svibnju iste godine i kao obrambena snaga na prvoj crti bojišnice na području Ivčevića kose. Godine 1993. Brigada jednim dijelom svojih snaga organizira obranu na području Ličkog Osika, Mušaluka i Budačkog mosta. Za Brigadu je gledano s aspekta boravka na bojišnici najintenzivnija 1994. godina. Naime, te godine Brigada u razdoblju od siječnja do svibnja brani grad Otočac, a potom nakon ljetne stanke, zbog potrebe turističke privrede za radnom snagom, i nakon preustrojavanja 154. brigade HV u 154. domobransku pukovniju HV sredinom rujna odlazi na područje Perušićke kose. Ovdje na geografski, klimatski i taktički vrlo zahtjevnom prostoru organizira aktivnu obranu na crti koja se proteže od Sinca preko Ramljana, Pocrnića do Alivojvodića, a po dubini do Kosinja i Klanca.


Godine 1995. Domobranska pukovnija neprekidno drži dodijeljeno joj područje odgovornosti, sve do početka svibnja mjeseca, kada je demobilizirana. Demobilizirana je na kratko jer se već krajem lipnja pa do sredine srpnja po razinama zapovijedanja počinje s izradom planova za Vojno-redarstvenu operaciju Oluja. Dana 2. kolovoza 1995. godine počinje mobilizacija pukovnije, najprije po dijelovima, a odmah potom i cjelokupnog sastava. Od tada pa do demobilizacije 26. rujna 1995. godine, pukovnije sudjeluje u VRO Oluja gdje kao snaga podupirućeg napora 9. gardijske brigade sudjeluje u oslobađanju cijelog prostora Krbavskog polja i Udbine te područja oko Plitvičkog Ljeskovca, Uvalice i Prijeboja. Nedugo zatim izbija na međunarodno priznatu državnu granicu RH u dolini rijeke Une i ličkog Petrovog Sela.


Svečano postrojavanje cijele 154. d.p. na gradskom stadionu u Pazinu, 26. kolovoza 1995. godine te veličanstveni dočeci u Buzetu, Pazinu, Poreču i Umagu obilježili su ujedno i kraj borbenog puta ove naše postrojbe i njezinih pripadnika s kojima se uistinu možemo ponositi. Nakon VRO Oluja, Pukovnija, iako demobilizirana, nastavlja svoje zadaće na daljnjem razvoju i opremanju, obučavanju zapovjednika i zapovjednih sastava, školovanju kadrova, sada već prema NATO standardima koji se uvode u sustav. Od 1. siječnja 2001. godine Pukovnija opet prelazi u Brigadu i nosi naziv 636. pbr., da bi se 1. srpnja 2003. integrirala sa 635. pbr. iz Pule (bivša 119. br. HV) te kao takva djelovala do njenog potpunog gašenja 31. prosinca 2004. godine.


Na svom ratnom putu Brigada je imala jednog poginulog pripadnika i nekoliko ranjenih. Tijekom cijelog razdoblja Domovinskog rata ovu postrojbu karakterizira vrlo visok stupanj odgovornosti svih zapovjednih sastava, ali i svih pripadnika Brigade, visoka razina profesionalnosti i stručnosti časnika i dočasnika, visoka razina borbene spremnosti snaga. Humanost i briga za čovjeka, vlastitog branitelja, još je jedna značajka po kojoj je ova postrojba prepoznatljiva. Na svom zahtjevnom i složenom ratnom putu ova je postrojba uživala svekoliko poštovanje žitelja na prostorima na kojima je djelovala, a u sredini u kojoj je izrasla nesebičnu logističku, moralnu i svekoliku drugu pomoć i potporu. Središnja proslava petnaeste obljetnice njezinog osnivanja svečano je obilježena 1. prosinca 2006. godine u Pazinu kada je Brigadi uručen Red Nikole Šubića Zrinskog kojim je Predsjednik RH odlikovao ovu postrojbu.


Danas Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata – 154. iz Umaga, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – ogranak Poreč te Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Pazinštine njeguju tradiciju njezinog ratnog puta.


Gradonačelnik je svim članovima 154. brigade HV izrazio duboko poštovanje i neizmjernu zahvalnost na svemu što su za naš narod i našu slobodu učinili.


„Zahvaljujući vama, kao i ostalim braniteljima, danas živimo u blagodatima slobode i mira. Ne postoje dovoljno intenzivne riječi zahvale. Hvala vam od srca na svemu!“ naglasio je gradonačelnik na prijemu.


Nakon svečanog prijema, predstavnici Grada Umaga i Udruge uputili su se na umaško groblje, a potom i prema spomen obilježju hrvatskim braniteljima u parku Humagum, gdje su zajedno položili vijence i zapalili svijeće odajući počast svim žrtvama, njihovim obiteljima te svim građanima čija su stradanja i odricanja tijekom Domovinskog rata doprinijela stvaranju hrvatske države.

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji