Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
IDS Umag i Katarina Nemet još su jednom javno pokazali svoje neznanje
Ostalo
26.07.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
IDS Umag i Katarina Nemet još su jednom javno pokazali svoje neznanje
Ostalo
26.07.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Svima je u Umagu poznata činjenica da je IDS Umag oduvijek bio protiv svega onoga što Grad Umag gradi pa su tako, primjerice, bili protiv izgradnje vrtića u Murinama, protiv besplatnih vrtića za našu djecu, protiv izgradnje Doma za starije i nemoćne, protiv izgradnje srednje škole, a sada su, naravno, i protiv izgradnje šetnice. Jučerašnjom konferencijom za medije Anja Žužić, predsjednica IDS-a Umag, i saborska zastupnica Katarina Nemet, kao pojačanje iz Novigrada, nažalost su pale vrlo nisko po pitanju političke, ljudske i stručne komunikacije zbog izrečenih laži, podmetanja, no najviše zbog temeljnog neznanja.


Poznato je da u današnje vrijeme gotovo svatko u javnom prostoru može štošta izgovoriti, a da pritom za navedeno ne snosi odgovornost. To je razlog zbog kojeg se gotovo nitko više ne želi baviti politikom. U svom dosadašnjem bavljenju politikom, gđe. Žužić i Nemet nisu svojim radom realizirale niti jedno konkretno djelo po kojem su prepoznate u zajednici u kojoj žive, stoga pozornost javnosti pokušavaju pridobiti neistinama.


U zadnje se vrijeme u Umagu na razne načine pokušava zaustaviti gradnja umaške šetnice, točnije segmenta u Alberima, i to, zanimljivo (!), na potezu obale duljine cca 500 m koja je posljednjih 30 godina doslovce okupirana od, većinom, stranih državljana i koja se godinama koristila kao „privatna plaža“ tih istih stranih državljana koji u neposrednoj blizini imaju nelegalne objekte. Svima je poznata činjenica da građanima Umaga pristup nije bio omogućen, što će se dogoditi tek izgradnjom šetnice. Zanimljivo, zaista.


Neposredno do šetnice, Grad Umag, kao davatelj koncesije temeljem čl. 7. Zakona o koncesijama, što stoji i u čl. 52. Zakona o pomorskom dobru, dodijelio je koncesiju novoizgrađenom hotelu u duljini cca 170 m. Odluku o koncesiji je donijelo Gradsko vijeće temeljem čl. 7. Zakona o koncesijama, što stoji i u čl. 52. Zakona o pomorskom dobru.


Sve pripremne, tehničke i stručne radove temeljem čl. 7. Zakona o koncesijama izradilo je nadležno gradsko upravno tijelo.

Ako i postoje nejasnoće u samoj proceduri koju je izradilo nadležno upravno tijelo, Grad Umag će po zaprimanju Rješenja nadležnog Ministarstva iskoristiti svoje pravo te pokrenuti upravni spor.


Slijedom navedenog, valja istaknuti kako Gradonačelnik, kao zakonski predstavnik Grada, proceduralno sudjeluje u pripremnim radnjama te je, shodno tome, donio Obavijest o namjeri davanja koncesije. Savjetnica nadležnog gradskog upravnog odjela je uvijek u kontaktu sa Županijskim odjelom i ostalim gradovima. Da budemo jasniji, Gradonačelnik Umaga je donio Obavijest o namjeri davanja koncesije, tu istu Obavijest koju je donio i Gradonačelnik Poreča, odnosno gradonačelnici pojedinih gradova i općina. Sama Obavijest ima informativni karakter i dio je pripremnih radnji, dok je Odluku o koncesiji donijelo Gradsko vijeće, čija je članica i Anja Žužić, i to je jedini valjani dokument za koncesiju.


Ne vjerujemo da će bilo kakvo objašnjenje biti prihvaćeno od strane IDS-a Umag i njegovih „prijatelja“, jer su već dugi niz godina protiv javnog interesa i, u ovom konkretnom slučaju, izgradnje šetnice. Oni brane isključivo svoj osobni interes, kao i, čini se, interes utjecajnih pojedinaca, većinom stranih državljana koji su izgubili svoju „privatnu plažu“, kao i interes „velikog kapitala“, a što su dokazali na području bivše cementare koja je „okupirala“ 85 h zemlje i 2 km obale i plaže, bez da riječ progovore.


Ti isti predstavnici IDS-a javno su sudjelovali u ometanju izgradnje šetnice, i to zajedno s nekolicinom stranih državljana koji su svojim automobilima ušli na šetnicu i pokušali zaustaviti gradnju. Ponavljamo, zaista zanimljivo od strane onih koji bi trebali braniti javni interes Grada Umaga.


Konačni rezultat svega je da će legalno izgrađeni hotel navodno ostati bez koncesije, a samo 100 m dalje će ostati 2,5 km okupirane i devastirane obale, privatne plaže na koje Umažanke i Umažani ne mogu nogom stupiti.


Ako je to uspjeh svih onih koji sada likuju, ovim im putem javno čestitamo na uspjehu, bravo IDS i „prijatelji“. No, Grad Umag će se, za razliku od vas, nastaviti boriti za svoje građane, u to ne sumnjajte.

expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji