Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Još jedan bogat program „Umag u maju“ iza nas
Manifestacije
02.06.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Još jedan bogat program „Umag u maju“ iza nas
Manifestacije
02.06.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Manifestacija „Umag u maju“, inspirirana nekadašnjom tradicionalnom „feštom“ koja se odvijala u Umagu te okupljala brojne građane i turiste, i ove je godine ponudila bogat raznovrsni program. Grad Umag, Ustanova Festum, Turistička zajednica grada Umaga, Zajednica Talijana Umag, umaške udruge, nacionalne manjine, Udruženje obrtnika Bujštine te mnogi drugi, potrudili su se i ove godine da mjesec Grada Umaga i njegovog zaštitnika, Svetog Pelegrina, nudi niz događanja za sve ukuse i generacije.


Manifestacija „Umag u maju“ započela je prvosvibanjskim koncertom Puhačkog orkestra „Naša sloga“ Babići na Trgu 1. svibnja. Dan Grada Umaga obilježen je tradicionalnom Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Umaga, čiji je program obogatila naša vrsna istarska kantautorica Elis Lovrić. Svečanu je sjednicu uveličao svojim prisustvom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Nakon svečanosti, u vanjskom atriju POU Umag priređena je gastro ponuda od strane vrsnih umaških kuhara i slastičara, članova Udruženja obrtnika Bujštine.


Prva svibanjska subota ponudila je svim posjetiteljima, kao i svake subote, dinamično zabavno jutro. Krenuli smo s grupom „The Molly“ na Trgu 1. svibnja, dok smo se navečer preselili u Kazališnu dvoranu „Antonio Coslovich“ uz manifestaciju „Umago canta“. Već druga subota u svibnju donijela nam je na Trg 1. svibnja pravu sportsku poslasticu „Aktivna Hrvatska“, tijekom koje je stotinjak sudionika vježbalo s nenadmašivim Asjom Petersen, Renatom Sopek te timom kineziologa, nakon čega je slijedio odmor uz fantastičan koncert grupe „Febra“.


Već naredne subote Trgu 1. svibnja stigla nam je grupa „Acoustic Lounge Trio“, koji su nakon veselih plesnih točaka naših Zvjezdica 50+, oduševili brojnu publiku svojim izvanrednim repertoarom. Program posljednje subote u svibnju radi loših vremenski uvjeta odgođen je na prvu subotu u lipnju, kad nam stiže dječja predstava „Lilly otkriva Istru“, nakon koje slijedi bogat plesni program naših vrijednih umaških udruga, od Plesnog centra Palladium, umaških mažoretkinja, Folklornog društva Umag, Top Stars, Cheereladersica, Zvjezdica 50+ te plesnih skupina Zajednice Talijana, nakon kojih slijedi program prekrasnih mladih plesačica Teatra „Zoe“.


I ove godine „Umag u maju“ je svake subote pripremio akciju „Shopping&Coffee“ koja je u brojnim umaškim trgovinama nudila posebne popuste. A, pri svakoj kupnji gosti su dobivali i bon kojim su mogli popiti kavicu u jednom od umaških ugostiteljskih objekata uvrštenih u program.


Tijekom programa „Umag u maju“ nije nedostajalo ni izvrsnih izložbi. U MMC galeriji Grada Umaga svoja je umjetnička djela izlagao Danilo Bingham, a nakon njega Mercedes Bratoš, dok je povodom obilježavanja obljetnice SKD „Ajda“ u MMC-u POU Umag otvorena izložba „Hommage a Janez Pirnat“, nakon koje je slijedila slovenska kazališna predstava „Meja sneženja“. Evente je svojim prisustvom uveličao bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. U Muzeju grada Umaga narednog dana priređeno je predstavljanje kataloga "Dobra kob! In bocca al lupo!", a povodom zaštitnika Umaga Svetog Pelegrina, u Muzeju je održana tradicionalna izložba likovnog natječaja „Stopama Svetog Pelegrina“. Sveti Pelegrin je proslavljen i tradicionalnim radionicama s vrtićkom i školskom djecom, koja su sudjelovala na zanimljivim radionicama u centru grada. Tako su iskusili kako se mijesi kruh i izrađuje tjestenina te zaigrali tradicionalne igre.


Osim navedenih evenata, bio je tu i tradicionalni Međunarodni pogranični susreti „Forum Tomizza“ koji su obuhvaćali simpozij, nagradni natječaj „Lapis Histriae“, performance Slavice Marin te predstavljanje knjiga. U umašku nam je Gradsku knjižnicu stigao i Bruno Šimleša koji je predstavio svoju knjigu „Kako (p)ostati zdrav“, a ove su godine građani imali priliku prisustvovati i predstavljanju „Rječnika umaškog dijalekta“ Vlade Rote i Zajednice Talijana Umaga, u umaškoj Kazališnoj dvorani. U Kazališnoj dvorani priređena je i završna predstava Plesnog centra „Carlotta Grisi“, kao i klapska večer „Sveti Pelegrin“ uz popularnu klapu „Šufit“ te Ad Libitum i Motovun, koji su očekivano oduševili brojnu publiku.


"Umag u maju" zaokružen je fantastičnim Sea Star Festivalom koji je i ove godine u dva dana okupio najbolja i najpoznatija imena domaće i svjetske glazbe.  

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji