Icon home
Novosti
Odabrana novost
Neprocjenjiva vrijednost pomoći umaških volontera Dobrovoljnog vatrogasnog društva
Ostalo
28.04.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Neprocjenjiva vrijednost pomoći umaških volontera Dobrovoljnog vatrogasnog društva
Ostalo
28.04.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U periodu korona krize, kad cijeli svijet proživljava teške ekonomske i društvene trenutke, iznimno važnu ulogu imaju naši brojni volonteri, od kojih su se u Umagu posebno istaknuli i naši vrijedni članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva koji su svojim brojnim nesebičnim aktivnostima pokazali veliko srce. Pored epidemije, u Hrvatskoj smo bili svjedoci i sve češćih vremenskih neprilika, od nevremena, poplava i potresa, za vrijeme kojih su umaški DVD-ovci dali svoj maksimalni angažman.


Obzirom na važnu ulogu ovog Društva, Grad Umag je u protekle dvije godine za isto osigurao niz prijeko potrebnih nabavki. Tako je za nabavku vozila i opreme izdvojio preko 600.000,00 kn, a kojima je je nabavljeno novo kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca na intervencije, kupljen je džip nadograđen modulom (pumpom) za gašenje šumskog požara, osigurana garaža za vozila, kupljene su motorne i električne pumpe za ispumpavanje vode, kao i nova vatrogasna odjela, kacige i rukavice.


Tijekom 2020. godine u okviru rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Umag realizirane su brojne aktivnosti, od sudjelovanja u organizaciji i razvoju protupožarne zaštite na području Umaga, sudjelovanja na vatrogasnoj intervenciji nakon velikog nevremena u kolovozu, ispomoći Javnoj vatrogasnoj postrojbi Umag u sanaciji oštećenih dimnjaka prilikom nevremena, kao i regulaciji prometa za vrijeme uklanjanja srušenih stabala na području prometnica. Ujedno, sudjelovali su i u ispumpavanju vode u poplavljenim objektima na području Umaga i Karigadora, a prouzrokovano nevremenom i visokim vodostajem u prosincu.


Naši vrijedni DVD-ovci su sudjelovali i u aktivnostima Crvenog križa Bujštine u ispomoći prilikom razvoženja paketa humanitarne pomoći potrebitim građanima pogođenim potresom u prosincu.


Uz sve navedene akcije, DVD-ovci kontinuirano organiziraju predavanja i praktične vježbe s vatrogasnim vozilima i opremom u cilju postizanja što kvalitetnije razine osposobljenosti i spremnosti za sve vatrogasne i tehničke intervencije, s posebnim naglaskom na edukaciju novih članova Društva. Prostore DVD-a, kao i opremu, odgovorno uređuju i održavaju, ne bi li osigurali što višu kvalitetu i spremnost za svaku intervenciju.


Pored svih navedenih uobičajenih zadataka i aktivnosti, protekla je godina bila u znaku brojnih izvanrednih aktivnosti prouzrokovanih pandemijom virusa SARS-CoV-2. Zbog novonastale izvanredne situacije u čitavom svijetu, Hrvatskoj, pa tako i na području Umaga, uspostavljene su nove mjere i ograničenja koja imaju za cilj spriječavanje širenja virusa te očuvanje zdravlja građana. Članovi DVD-a Umag od samog su početka pandemije aktivno angažirani i uvršteni u sustav provođenja definiranih mjera. Tako je 18 članova Društva dežuralo 24 sata dnevno u smjenama na području sportskog igrališta pri OŠ Marije i Line, gdje je bio postavljen šator za dekontaminaciju vozila Hitne medicinske pomoći koja su prevozila zaražene pacijente. Osim navedenog, naši su volonteri izvršavali i brojne druge aktivnosti u suradnji i po naputku Stožera civilne zaštite Grada Umaga i Istarske županije.


Za njihov vrijedan doprinos u borbi protiv epidemije, odnosno u sprječavanju širenja iste na našem području, Gradsko vijeće Grada Umaga donijelo je Odluku o dodjeli posebne zahvalnice Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, a koja će predsjedniku Valteru Marfanu biti svečano uručena 6. svibnja o.g., na Dan Grada Umaga.


Koristimo priliku da se i ovim putem, za neprocjenjivi rad, trud i kontinuirani angažman, našim vrijednim volonterima Dobrovoljnog vatrogasnog društva zahvalimo što naš Umag čine boljim mjestom za cijelu zajednicu!

expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji