Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Osnovna škola Marije i Line Umag obilježila Europski dan jezika
Obrazovanje
28.09.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Osnovna škola Marije i Line Umag obilježila Europski dan jezika
Obrazovanje
28.09.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Aktiv stranih s prof. Darijom Barbić kao koordinatoricom organizirao je priredbu povodom Europskog dana jezika 26. rujna na terasi školskog dvorišta s početkom u 11:45 sati. Odlukom Vijeća europe 2001. godina proglašena je Europskom godinom jezika. Od tada se Europski dan jezika obilježava 26. rujna svake godine.


Glavna je zadaća skrenuti pozornost na važnost učenja jezika, promicati europsku kulturnu i jezičnu raznolikost te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje. Diljem Europe, 700 milijuna Europljana zastupanih u Vijeću Europe potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi.

Želja naše škole i naših učitelja je što bolje pripremiti učenike za još bolje sutra, stoga prigodnim aktivnostima OŠ Marije i Line obilježava Europski dan jezika. U ime Grada Umaga priredbi je nazočio gosp. Dimitrij Sušanj, viši savjetnik za društvene djelatnosti.


Kroz program su nas vodili Lana Pendeš i Gabrijel Jurjak, učenici 8. razreda, a za glazbeni dio pobrinuli su se Jovana Vučević i Leonard Medica Gregorič, učitelji Glazbenog odjela.


Zajedno s učiteljicom engleskog jezika Vesnom Srdoč Lekšan učenici drugih razreda, 2. a, 2. b i 2. c razveselili su nas živahnom pjesmicom o brojevima, pjevali su o mlijeku i siru, a kroz pjesmu pokazali su nam da znaju uljudno zamoliti nešto za jelo i piće kada su gladni i žedni.


Učenica 2. a razreda Neva Ključarić recitirala je pjesmicu 'Lipo je' na čakavštini, a učenik Leon Čordić recitirao je 'Riječi'. Pripremila ih je učiteljica Aurika Matković.


Učenici 3. b razreda, koje je uvježbala učiteljica talijanskog jezika Tanja Kersikla, otpjevali su nam tri vesele pjesmice o mačkama i psima na talijanskom jeziku. 


Ema Paić Hrbat, učenica 7. c razreda, pročitala nam je neke zanimljivosti o jezicima. Emu je pripremila učiteljica engleskog jezika Darija Barbić.


Učenici 5. b razreda: Aurora, Oton, Alexander, Josip, Marin, Rebeka i Mia u kratkom razgovoru su nam otkrili što žele biti kada odrastu, a pripremila ih je učiteljica engleskog jezika Tamara Kleut.


Učenici 4. c razreda pod vostvom učiteljice engleskog jezika Darije Jakim i razrednice Silvane Nećak: Michelle, Betina, Goa, Nika, Mea i Hana pozdravili su nas na nekoliko različitih europskih jezika. A Luka, Ive, Lina, Analea, Alexandra i Eva pokazali su kako se ispričati na nekoliko različitih europskih jezika.


Brzalica je jezična igra namijenjena uvježbavanju izgovora. Svi znamo za 'riba ribi grize rep', a imali smo priliku poslušati kako brzalice zvuče na njemačkom jeziku. 'Zungenbrecher' su predstavili učenici 7. d razreda: Karlo Muranović, Antea Hanzl, Nika Demark i Mihael Mikolčević, a uvježbali su ih s učiteljicom njemačkog jezika Tejom Šimić.


Pod vodstvom učiteljice Darije Jakim i razrednice Silvane Nećak učenici 4. c razreda: Arien, Fran, Tessa, Klara, Rebeka i Stefan zahvalili su se na raznim europskim jezicima. Zatim su Tin, Zlata, Natalija, Vito, Allison, Arsen i David pokazali kako izjaviti ljubav na različitim europskim jezicima.


Luna Mijanović, učenica 7. c razreda, predstavila nam je Kubu. Osim izvornog jezika, publika je imala priliku pogledati i što sve Lunu podsjeća na Kubu. Dok smo imali priliku uživati u slušanju španjolskog jezika, tu je bila i Ema Paić Hrbat u ulozi prevoditelja, a pripremila ih je učiteljica talijanskog jezika Marina Jurišević.


Učenici 5. e razreda pod vodstvom mentorice Teje Kolarić Deklić, učiteljice talijanskog jezika, otpjevali su dvije pjesme na talijanskome jeziku: "Giro Giro Tondo" i "Mi scappa la pipÌ". 


Veseli i vrijedni učenici PŠ Bašanija, pod vodstvom učiteljica Barbare Lakošeljac Dokoza i njihove teacher Alenke Banić Juričić, izveli su pjesmicu „If you're happy and you know it“. Mala zanimljivost, za njih je to bio prvi javni nastup pred publikom. Odlično su se snašli!


Foto: Maja Lalić, mag. knjižničarstva

Tekst: Aktiv stranih jezika i Jelena Paić, prof. i dipl. knjižničar - OŠ Marije i Line Umag

  

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji