Icon home
Novosti
Odabrana novost
Položeno cvijeće na grob Ante Babića
Protokolarne aktivnosti
06.05.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Položeno cvijeće na grob Ante Babića
Protokolarne aktivnosti
06.05.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U petak, 6. svibnja 2022. godine, povodom godišnjice smrti Ante Babića, u Lovrečici, na grobu umaškog antifašiste i intelektualca koji je život izgubio 7. svibnja 1944. godine u sukobu s njemačkom vojskom, a čije ime nosi umaško Pučko otvoreno učilište, polaganjem cvijeća odali su mu počast gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, ravnateljica umaškog Pučkog učilišta Tatjana Vujić te predsjednik Udruge antifašista Bujštine-ogranak Umag Vinko Golčić.


Ante Babić, rođen 1916. godine, kao student prava, otvoreno se suprotstavlja nasilju i represiji tadašnjeg Mussolinijevog fašističkog režima, okuplja oko sebe intelektualce i antifašiste te biva zatočen najprije u zloglasnom tršćanskom zatvoru "Il Coroneo", a zatim u zatvoru za političke zatvorenike na otoku Ventotene nedaleko Napulja u Tirenskom moru. Zatočeničke dane provodi uz istomišljenike te upoznaje istaknutog socijalistu, partizana i jednog od budućih predsjednika Italije, Sandra Pertinija, koji u svojoj autobiografiji "Sei condanne, due evasioni" opisuje djelovanje fašističkih tajnih službi i progon antifašista. U dijelu u kojem opisuje dramatične trenutke nakon svrgavanja Mussolinija, spominje Umažanina Antonija Babicha. Nakon kapitulacije Italije 1943. godine Ante Babić se ilegalno prebacuje u Dolince kraj Umaga te u kući majčine rodbine čeka „vezu“ i priključuje se Narodnooslobodilačkoj borbi, dobivši partizansko ime Šime. U žestokim bitkama u mjestu Račja Vas, 7. svibnja 1944. godine Ante Babić-Šime pogiba u borbi za slobodu.


Umaško Pučko otvoreno učilište već više od 60 godina s ponosom nosi ime Ante Babića, simbola borca za ljudska prava, antifašizma, hrabrosti, upornosti i ustrajnosti u ostvarenju snova i ideala socijalne pravde i slobode.

expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji