Icon home
Novosti
Odabrana novost
Sadnjom drveća u umaškim obrazovnim ustanovama započeta akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“
Ekologija
25.10.2019.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Sadnjom drveća u umaškim obrazovnim ustanovama započeta akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“
Ekologija
25.10.2019.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Grad Umag se ove godine priključuje hvalevrijednoj akciji "Zasadi drvo, ne budi panj", koja se diljem Hrvatske provodi od 25.-27. listopada 2019. godine. Tako je 25. listopada o.g. u jutarnjim satima delegacija Grada Umaga predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, zajedno s ravnateljicama i ravnateljem, te vrtićkom i školskom djecom, u dvorištima sjedišta svake od umaških obrazovnih ustanova, posadila po jedno stablo te time simbolički pokrenula ovaj hvalevrijedan projekt koji se u Umagu nastavlja i narednog dana, i to uključivanjem naših sugrađana.

imageLoader

Posljednje se godine na području Umaga sve intenzivnije provode hortikulturne aktivnosti. Tako je u Ulici Joakima Rakovca posađena nova „zelena ograda“, a u Svetom Pelegrinu posađeno je tridesetak stabala ne bi li se nadomjestili uništeni dijelovi šume od neverina proteklih godina. U samom „srcu“ grada, u Trgovačkoj ulici su zaražene palme zamijenjene lagostremijama koje će u periodima cvata bitno uljepšati sam izgled centra grada. Nova stabla su posađena i u Ulici 154. brigade HV, kao hortikulturni dodatak stambenoj zoni novijeg vijeka. U okviru rekonstrukcije centralnog vrtića, u dvorištu istoga posađeno je 7 ladonja kako bi naša dječica u toplim mjesecima imala čim više hladovine. Isto tako, u okolici Osnovne škole Marije i Line posađeno je 15-tak stabala, i to platana i ladonja. Na samom groblju posađeno je niz čempresa uz ulaz u novi dio groblja. Ujedno, osim na navedenih lokacija, posađena su stabla na raznim pozicijama Moele, kraj Hitnog medicinskog prijema, na šetnici Vladimira Gortana, na plaži Vila Rita, kraj parka za kućne ljubimce u Komuneli, na zelenoj površini ispred zgrade u Zemljoradničkoj ulici, kao i mnogim drugim lokacijama Umaga. Tako je u posljednjih godinu dana posađeno preko sto stabala, što Umag čini sve ljepšim gradom.

imageLoader

Kad je riječ o „plućima“ grada, prva asocijacija usmjerena je prema parku Humagum, koji se sustavno uređuje. Nakon prve dvije uspješno okončane faze, slijedi treća faza koja se nalazi u samom središtu umaške šetnice, a povezuje prve dvije. Hortikulturni dio projekta već je u finalnom stadiju, a zelena boja koju polako dobiva cijelo ovo područje navodi na zaključak kako će se ovaj dio parka savršeno stopiti u zeleni pojas cijele šetnice. Ujedno, i dio parka Humagum kraj velikog parkirališta dobiva svoje novo ruho zahvaljujući mediteranskom parku koji će uvelike dodatno obogatiti našu prekrasnu umašku šetnicu.

Nakon sadnja stabala u obrazovnim ustanovama, Grad Umag i Komunela d.o.o. posadili su 50 novih stabala na području Svetog Pelegrina, gdje je sutradan, u subotu, 26. listopada 2019. godine u periodu od 10:00-13:00 sati planirana sadnja stabala naših sugrađana. Predviđena mjesta za sadnju bit će pripremljena od strane kolega umaškog komunalnog poduzeća Komunela d.o.o., koji će biti na raspolaganju građanima za pomoć pri sadnji tijekom cijelog vremena provođenja same akcije.

Kako bismo poštovali specifičnosti našeg lokaliteta, građane pozivamo da na sadnju ponesu jednu od sljedećih vrsta:

Quercus pubescens, hrast medunac, visina cca 1m

Pinus pinea, pinija, visina cca 1 m

Pinus pinaster, primorski bor, visina cca 1m

Ova akcija nosi poruku kako svatko može zasaditi drvo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Hvala svim našim sugrađanima na zajedništvu pri provođenju ove plemenite akcije, za naš zeleni grad!

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji
Copyright Grad Umag 2020. Sva prava pridržana.