Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U Istri već počinje proljeće - "Istrian Spring Trophies 2024" s početkom i završetkom u Umagu
Sport
28.02.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U Istri već počinje proljeće - "Istrian Spring Trophies 2024" s početkom i završetkom u Umagu
Sport
28.02.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U Gradskoj vijećnici Grada Umaga je 27. veljače 2024. godine održana konferencija za medije na kojoj su službeno najavljene tri utrke iz serijala profesionalnih biciklističkih utrka pod krovnim nazivom „Istrian Spring Trophies 2024“. Radi se o utrci Umag Trophy LADIES koja se ove godine održava po 2. put, 12. izdanju Umag Trophy te o najvećoj, četveroetapnoj utrci Istrian Spring Throphy koja obilježava jubilarno, 20. izdanje.


Važne informacije o samoj organizaciji, očekivanjima i protokolu utrke uputili su direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović, sportski direktor utrke Ivica Gržinić te direktor Istrian Spring Trophiesa Ivan Črnjarić. U Umagu se održavaju prve dvije utrke serijala, a ovdje se nalazi i cilj glavne i najduže utrke, poznate kao "Istarsko proljeće".


Popović ističe kako je Umag ponosni domaćin te da organizatore izuzetno veseli što će grad i ove godine ugostiti vrhunske bicikliste. "Ove utrke značajno utječu na produženje sezone zbog ostvarenja velikog broja noćenja, a jednako tako su i odličan marketinški i promotivni alat u privlačenju ostalih gostiju, van glavne sezone. Umag je poznat kao grad sporta i ostvaruje preko 100.000 noćenja od sportskih manifestacija, a značajan doprinos tom uspjehu svakako daju i navedene profesionalne biciklističke utrke" zaključio je.


Da je Istra itekako spremna za ovaj biciklistički spektakl, potvrdio je Gržinić, jedan od pokretača ove međunarodno prepoznate sportske priče: "Zbog vremena održavanja utrka, serijal Istrian Spring Trophies biciklističkim je ekipama jedan od prvih izbora pri planiranju natjecateljske sezone. Na utrkama sudjeluju ekipe iz cijelog svijeta, a većina utrki iz serijala održat će se na tradicionalnim trasama. Ovaj dugogodišnji koncept pokazao se kao 'pun pogodak'."


Za kraj, medijima se obratio Črnjarić i rekao nešto više o prijavljenim ekipama. "Na ženskoj utrci u Umagu ove se godine natječe 13 ekipa, od kojih su čak 4 aktualne nacionalne prvakinje iz Indonezije, Poljske, Slovenije i Grčke. Od muških timova u Umagu sudjeluju 2 nacionalna prvaka, hrvatski i južnoafrički. Najbolji pokazatelj da smo na pravom putu je činjenica da smo privukli ekipe koje će nastupiti na ovogodišnjem Giro d'Italia; najbolje rangirane ekipe u godišnjem Europe Tour poretku u kategoriji Continental te brojne druge, izuzetno kompetitivne timove."


Prijave za natjecatelje zatvorene su još koncem 2023., a prijavljen je maksimalan broj ekipa. Uz najavljene tri, manifestacija uključuje još dvije biciklističke utrke u Poreču. Umag Trophy LADIES održat će se u srijedu, 28. veljače s početkom u 09:00 sati, dok muški biciklisti u lov na medalju kreću nakon njih, točnije u 13:30 sati. Poreč Trophy LADIES i Poreč Trophy na rasporedu su u nedjelju, 3. ožujka sa startom u isto vrijeme. Ženske utrke traju 3, dok muške traju 3:30 sati. Istrian Spring Trophy fizički je najzahtjevnija utrka u kojoj sudjeluju isključivo profesionalni muški biciklisti te traje 4 dana. U četvrtak, 7. ožujka vozit će se individualni kronometar u zračnoj luci „Crljenka“ u Vrsaru, što će biti posebno atraktivno za gledatelje. Ostale dane biciklisti će kretati sa svojih startnih pozicija u 11:00 sati.


Iako bi utrku moglo otežati najavljeno kišovito vrijeme, organizatori vjeruju kako entuzijazma i pravog natjecateljskog duha neće nedostajati. Utrke su u posljednjih godina doživjele ogroman interes, a cijela priča dovedena je na zavidnu organizacijsku razinu. Odlična infrastruktura, ugodna klima i prirodne ljepote razlog su zbog kojeg sudionici i gledatelji iz Istre odlaze puni doživljaja, a svijetom se širi izuzetno pozitivna slika o najvećem hrvatskom poluotoku.


Izvor: Istrian Spring Trophies

expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji