Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U lažima su kratke noge: ZA ukidanje sadašnjih Istarskih vodovoda bilo je 9 gradonačelnika (IDS-a)!
Ostalo
09.02.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U lažima su kratke noge: ZA ukidanje sadašnjih Istarskih vodovoda bilo je 9 gradonačelnika (IDS-a)!
Ostalo
09.02.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Ustavni sud je na sjednici održanoj 7. veljače 2023. donio Odluku kojom se ukida Uredba o vodo uslužnim područjima, a koja stupa na snagu 15. srpnja 2023. godine. Do navedenog datuma Vlada RH mora donijeti novu Uredbu jer će u protivnom ukinuta Uredba prestati važiti.


Nastavno na navedeno, moramo se podsjetiti da je, sukladno zakonskoj obvezi, radna skupina Hrvatskih voda za Istarsku županiju predložila dva (2) uslužna područja za vodno gospodarstvo i to: Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula.


Na sastanku župana i 9 istarskih IDS-ovih gradonačelnika, održanog u Rovinju 23.09.2019. godine, donesen je Zaključak da se za Istarsku županiju osnuje jedno (1) uslužno područje, odnosno da se ukinu tri postojeća vodovoda (Buzet, Pula i Labin) te se osnuje jedan Vodovod za cijelu Istarsku županiju.


Istovremeno, 24.09.2019. godine, kao jedini NE IDS-ov gradonačelnik u Istri, odlučno sam se usprotivio Zaključku župana i IDS-ovih gradonačelnika da se ukinu sadašnji Vodovodi i osnuje jedan Vodovod za cijelu Istru.

Nadalje, nakon toga, radna skupina Hrvatskih voda, a na zahtjev župana i 9 IDS-ovih gradonačelnika, ipak prihvaća prijedlog te se za područje Istarske županije predlaže samo jedno (1) područje, točnije jedan novi Vodovod, dok se tri postojeća ukidaju.


U međuvremenu su se dogodili izbori te 22.09.2021. godine 5 NE IDS-ovih gradonačelnika, među kojima i ja kao gradonačelnik Umaga, donosi Zaključak da se, sukladno prvotnom prijedlogu struke, ipak planiraju dva (2) područja, s opaskom da nemamo ništa protiv i trećeg vodovoda, dakle sadašnjeg stanja.


Na javnoj raspravi koja je slijedila u Hrvatskim vodama, u ime župana Miletića, govori g. Demetlika te vrlo rigidno nastupa i brani centralizaciju i stav da je Istri potreban samo jedan vodovod, dakle da se trenutna tri ukinu. U ime 5 gradonačelnika iz redova IDS-a nastupa gradonačelnik Labina g. Glavičić koji ponavlja da je stav svih IDS-ovih gradonačelnika taj da se osnuje jedan vodovod, što nedvojbeno znači da je zastupan stav da se postojeća tri ukinu. Logično.


Iako znam da to nije bio stav ostalih gradonačelnika IDS-a, a kasnije je navedeno i potvrđeno.


Sve što sam do sada rekao su činjenice, stoga želim upozoriti javnost i reći da se gradonačelnik Labina, g. Glavičić, vjerojatno „zabunio“ kada u javnosti mrtvo-hladno tvrdi upravno suprotno od onog što je i sam prethodno zastupao. Razumijem da je sada g. Glavičiću jako teško objasniti javnosti i građanima da je upravo on bio „za“ ukidanje Vodovoda kojem je na čelu, no smatram da građani nisu baš glupi te da je još gore javno govoriti neistinu kako bi se navedeno prikrilo.


Siguran sam da će svi u Istri, bez „fige u džepu“, podržati opciju da u Istri ostanu tri Vodovoda, a ne samo jedan novi vodovod kao politički konglomerat koji bi služio za uhljebljivanje. Pametnom dosta. 

expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji