Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U okviru EU projekta „(A)MARE!“ provedena zadnja akcija čišćenja umaškog podmorja i završna konferencija
Projekti
06.03.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U okviru EU projekta „(A)MARE!“ provedena zadnja akcija čišćenja umaškog podmorja i završna konferencija
Projekti
06.03.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U okviru EU projekta „(A)MARE!“, kojeg je pokrenuo Grad Umag, a kojim se ostvaruju planovi zacrtani Strategijom razvoja Grada Umaga, ove je subote, 4. ožujka 2023. godine Grad Umag, u suradnji s Lučkom upravom, organizirao akciju čišćenja podmorja umaške luke u kojoj su sudjelovali članovi Sportskog podvodnog ribolovnog kluba „Sv. Pelegrin“ Umag, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, djelatnici Gradske uprave te ostali građani. Tako je 20-tak sudionika dalo doprinos ovoj subotnjoj akciji, kao i realizaciji ciljeva cjelokupnog Projekta.


Ujedno, tim je povodom održana i završna konferencija projekta za građane, tijekom koje su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta, a koja je ujedno predstavljala i kraj ovog, za umaški okoliš i ekologiju, vrijednog Projekta.


Cilj projekta „(A)MARE!“ jest zaštita i očuvanje bioraznolikosti umaškog područja te unapređenje stanja okoliša kao i podizanje svijesti te uključivanje lokalnog stanovništva u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja. Nositelj projekta je Grad Umag, a provodio se u partnerstvu sa Sportskim podvodnim ribolovnim klubom „Sv. Pelegrin“ Umag. Realizacija projekta započela je u veljači 2021. godine, ukupna vrijednost projekta je 364.305,00 kuna (48.351,58 EUR), a financiran je u 100%-tnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru Podmjere 3.1.1. Potpora za edukativne aktivnosti podizanja ekološke svijesti i uključivanja u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.


Projektom je povećana razina čistoće mora i obale na umaškom području, povećan je broj ekološko osviještenih građana i organizacija redovnih ekoloških akcija čišćenja, kao i povećana ekološka svijest i stvorene dobre ekološke navike kod najmlađih i kod odraslih građana našeg područja.


U okviru Projekta realizirano je niz aktivnosti. Jedna od njih je snimanje i mapiranje podmorja umaške luke. Naime, po prvi put na području Umaga, kao i cijelog FLAG-a, odrađeno je stručno detaljno mapiranje jednog dijela podmorja, odnosno umaške luke, kako bi se ustanovilo realno stanje flore i faune tog djela podmorja te mapirao krupni i ostali otpad radi boljeg odrađivanja akcija čišćenja. Ujedno, umaška luka je oduvijek bila plodna lokacija za razvoj periski, zaštićene vrste školjki. Zahvaljujući snimanju podmorja ustanovio se okvirni broj, stanje i pozicija gdje se morski organizmi nalaze te vidjele razlike prije i poslije akcija čišćenja koje su trajale više mjeseci.


Organiziran je i tečaj za ronioce na dah tijekom kojeg se govorilo o najnovijim i sigurnijim tehnikama ronjenja na dah, a u cilju čišćenja podmorja od sitnog i krupnog otpada. Sudionici su ujedno bili upoznati s potencijalnim rizicima i o načinu na koji se rizici mogu savladati.


Jedna od najvažnijih aktivnosti koja se provela o okviru Projekta jest promocija ronjenja kod najmlađih generacija. Stoga je bio održan promotivno–edukativni događaj za promociju ronjenja kao važne discipline u smjeru očuvanja morskog okoliša, i to u montažnom bazenu promjera 10 m i dubine 1 m, 4.-5.rujna 2021. godine na Trgu slobode. Svi posjetitelji manifestacije, građani, a posebno djeca, imali su priliku, uz stručno vodstvo instruktora ronjenja, zaroniti u bazen, spoznati čari i vještine ronjenja te naučiti način čišćenja morskog okoliša.


Nadalje, organizirana su predavanja o zaštiti mora za osnovnoškolce. Predavanja su vodili mladi umaški studenti s područja zaštite mora i okoliša ujedno i članovi udruge „Mare mio“, Ariana Turković, Luka Petrokov i Ivan Kodela Pacenti, a održana su u umaškim osnovnim školama s posebnim fokusom na svakodnevno ponašanje te porukom kako svi možemo zaštiti morski okoliš, pritom naglašavajući važnost očuvanja bioraznolikosti našeg podmorja. Učenici su upoznati s najčešćim biljnim i životinjskim vrstama na našem području, kao što su npr. periske te učiti o njima i o njihovoj zaštiti.


U okviru projekta „(A)MARE!“, nedavno je nabavljen i inovativni uređaj za prikupljanje sitnog morskog otpada, plutajućih krhotina, makro i mikro plastike, mikro vlakna te organskih materijala kao što su morske trave, lišće i drugo.


Ovim se hvalevrijednim projektom nastojalo u što većoj mjeri utjecati na zaštitu i očuvanja bioraznolikosti umaškog područja te na unapređenje stanja okoliša kao i podizanje svijesti te uključivanje lokalnog stanovništva u čišćenje podmorja. Stoga, naglasak je na ekologiji i ekološkoj osviještenosti zajednice kao najjačoj kariki u lancu ekološke održivosti jednog lokaliteta.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji