Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U Umagu održano prvo u nizu predavanja u okviru projekta „Policija poručuje: zaštitimo naše noniće“
Projekti
03.08.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U Umagu održano prvo u nizu predavanja u okviru projekta „Policija poručuje: zaštitimo naše noniće“
Projekti
03.08.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Policijska uprava Istarska, Istarska županija, Radio Istra te svi gradovi i općine u Istri, provode projekt „Policija poručuje: zaštitimo naše noniće“ s ciljem prevencije prijevara starijih osoba. Projekt je nedavno predstavljen u Puli, sastoji se od nekoliko aktivnosti, od kojih je jedna edukacija svih osoba koje su u kontaktu sa starijim osobama na temu potencijalnih prijevara i savjeta kako prijevare izbjeći. Prva u nizu edukacija koje će se na tu temu održati širom Istre, održana je jutros, 3. kolovoza, u Umagu, u Vijećnici Grada Umaga.


Edukaciji u Umagu prisustvovali su djelatnici policijske postaje Umag, umaškog Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“, Crvenog križa Buje, članovi umaške podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske, djelatnici POU „Ante Babić“ Umag i Gradske knjižnice Umag te predstavnici udruga koje okupljaju ili se bave aktivnostima usmjerenima ka starijim osobama. Cilj edukacije je upravo ključnim osobama u sustavu dati osnovne informacije o mogućnostima prijevara starijih osoba te informacije o načinu njihovog sprječavanja i prijavljivanja te dogovor oko senzibiliziranja šire javnosti, posebice samih osoba starije životne dobi o ovoj temi.


Budući da je praćenjem stanja sigurnosti zamijećeno kako su starije osobe često žrtve različitih vrsta prijevara, Policijska uprava istarska odlučila je napraviti preventivni projekt koji će biti usmjeren upravo ka zaštiti osoba u ''zlatnim godinama''.


Starije osobe često su žrtve prijevara zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji navedeno koriste te na razne načine lažnim prikazivanjem činjenica navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji putem telefona predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.


''Tijekom protekle godine na području Policijske uprave istarske na štetu osoba starijih od 65 godina evidentirali smo 48 kaznenih djela prijevare i 12 kaznenih djela računalne prijevare. Najviše se radilo o posudbama novca, a starije osobe novac su uglavnom posuđivale osobama koje su upoznale putem društvenih mreža. Također je bilo slučajeva lažnog predstavljanja, kupovine različitih proizvoda po višim cijenama od realne cijene, ali i slučajeva prijevara prilikom trgovine kriptovalutama'', izjavila je voditeljica poslova prevencije u Policijskoj upravi istarskoj Alica Rosić-Jakupović.

U Umagu je u 2021. godini učinjeno čak 6 kaznenih djela prijevara na štetu osoba starijih od 65 godina, a odnosile su se na posudbu novca, lažno predstavljanje te građevinske radove, odnosno posudbu alata.


Kako bi se što više osoba starije dobi upozorilo na opasnosti koje vrebaju, Policijska uprava istarska je uz pomoć Istarske županije i Radio Istre napravila projekt koji će doprijeti do većeg broja starijih osoba na području Istre. U suradnji s Radio Istrom napravljeni su radijski spotovi kroz koje se građane upoznaju s najčešćim oblicima prijevara, a u suradnji s Istarskom županijom, odnosno jedinicama lokalne samouprave, održavaju se edukacije osoba starije životne dobi. Osim toga, policijska uprava napravila je i preventivni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku koji će se distribuirati u ordinacijama obiteljske medicine, ljekarnama, čitaonicama i na drugim lokacijama koje posjećuju starije osobe.

expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji