Icon home
Novosti
Odabrana novost
U Umagu Sajam sporta i „100 milja Istre“ okupili nekoliko tisuća ljudi
Sport
14.04.2019.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
U Umagu Sajam sporta i „100 milja Istre“ okupili nekoliko tisuća ljudi
Sport
14.04.2019.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Organizatori, natjecatelji, volonteri i posjetitelji još su uvijek pod dojmom fantastičnog osmog izdanja Sajma sporta, kao i sedmog izdanja ultratrail utrke „100 milja Istre“ koji su u Umagu održani od 11. - 14. travnja 2019. godine u sportskoj dvorani i sportskom igralištu Osnovne škole Marije i Line.


Manifestacija u organizaciji Grada Umaga, Sportske zajednice grada Umaga i Sport Box-a, ove je godine ostvarila novi rekord u svim segmentima. Tridesetak izlagača na Sajmu sporta brojnim su posjetiteljima predstavili novitete u segmentu outdoor sportske opreme i preparata, a posjetitelji nisu krili oduševljenje u svojoj kupovini.


Za vrijeme trajanja Sajma sporta, Grad Umag je u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom organizirao i susret tajnika lokalnih i regionalnih Sportskih zajednica Hrvatske, a na kojem je sudjelovalo 70-tak osoba. Tijekom susreta organizirana su stručna predavanja na temu izmjena Uredbe o financiranju programa i projekata organizacija civilnog društva, o poreznom aspektu aktivnosti povezanih sa sportom, kao i o novom Zakonu o sportu, dok je subotu ujutro slijedila prezentacija Središnjeg državnog ureda za sport.


U sklopu ovogodišnjeg Sajma sporta, a u okviru 18. izdanja Olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske kojeg organizira Hrvatski olimpijski odbor diljem Hrvatske, Sportska zajednica Grada Umaga, Dječji vrtić i jaslice „Duga“ te Talijanski dječji vrtić „Girotondo“ u petak, 12. travnja 2019. godine, organizirali su tradicionalnu sportsku manifestaciju za vrtiće iz sjeverozapadne Istre. Tako je u pet disciplina sudjelovalo 200 djece iz sedam dječjih vrtića iz Umaga, Brtonigle, Oprtlja, Buja i Novigrada.


No, Sajam sporta svakako ne bi doživio toliki zavidan uspjeh da se u okviru istoga ne održava svjetski priznata ultratrail utrka „100 milja Istre“, koja je ove godine uključila čak 1.800 natjecatelja iz 51 države svijeta. Ove su godine natjecatelji prolazili težak put, kroz kišu, snijeg, buru, a na kraju i nešto malo sunca. U svakom slučaju, natjecatelji su ostvarili nestvarne i nevjerojatne rezultate teško pojmljive osobama prosječne tjelesne forme, ali i onima s vrhunskom formom. U nedjelju je održana i tradicionalna utrka 200-tinjak mališana na utrci „1 milja“ čiju zabavu i veselje ni kiša nije mogla upropastiti.


Na svečanoj dodjeli nagrada najuspješnijima na ultratrail utrci, u nedjelju, 14. travnja 2019. godine, sudjelovali su direktor utrke Alen Paliska, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić te voditelj odjela za sportske marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc.


Ovogodišnji pobjednik utrke na 41 km, iz Motovuna, u muškoj je konkurenciji Helio Fumo iz Portugala (2h55min), dok je to u ženskoj konkurenciji Barbara Trunkelj iz Slovenije (3h26min). Prvoplasirani u utrci na 67 km, iz Buzeta, ove je godine u muškoj konkurenciji Matic Čačulovič iz Slovenije (5h43min), dok je u ženskoj to Marcela Mikuleckà iz Češke (7h47min). Utrku dugu 110 km, iz Lovrana, osvojili su Aleš Sedlàk iz Češke (11h53min) i Ingrid Nikolesić iz Hrvatske (14h32min). A, ovogodišnji pobjednik ultratrail utrke duge 100 milja (168 km) je Japanac Kazufumi Ose (18h38min), dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Slovenka Katja Kegl Vencelj (23h16min).


Ove se godine u sklopu utrke "100 milja Istre", na BLUE stazi dužine 110 km, održalo i treće Prvenstvo Hrvatske u trailu. U ovoj utrci zavidne su rezultate postigli upravo naši Umažani, članovi SRD Olimpik, koji su ekipno u ženskoj konkurenciji osvojili hvalevrijedno drugo mjesto, odnosno treće u muškoj. Iznimno je važan uspjeh upravo natjecatelja domaćina, jer su na ovoj zahtjevnoj utrci tijekom svih 110 km protezali boje Grada Umaga te promovirali našu destinaciju na najbolji mogući način.


Iza nas je još jedan iznimno uspješan sportski vikend održan u Umagu, gradu koji je lani okrunjen titulom Europskog grada sporta, a koji iz godine u godinu potvrđuje zasluženost iste. Čestitke svakako idu organizatorima, volonterima, izlagačima, natjecateljima i svima koji su posredno ili neposredno bili uključeni u ovu fantastičnu sportsku manifestaciju koja je i ove godine brojne posjetitelje u Umagu ostavila bez daha.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji