Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag dočekao preko 1000 trkača na ultratrail utrci „Istria 100 by UTMB“
Sport
11.04.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag dočekao preko 1000 trkača na ultratrail utrci „Istria 100 by UTMB“
Sport
11.04.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Ovogodišnje 9. izdanje utrka Istria 100 by UTMB® nadmašilo je sva očekivanja. Kao što su i mnogi natjecatelji najavili, oboreno je više rekorda. U Umagu se od 7. - 10. travnja 2022. godine okupilo više od 1.000 trkača iz cijelog svijeta, a ove godine se pridružio do sada najveći broj Elitnih trkača, što je podiglo cijelu utrku na još višu razinu. Tako su se trkači okusili na stazama 168 km, 128 km, 68 km, 40 km i 20 km.


“Očekivali smo utrku punu uzbuđenja, ali je i nas iznenadilo koliko su svi trkači i trkačice srčano krenuli u osvajanje najavljenih rekorda. Osvajači zlatnih medalja na gotovo svim duljinama izdvojili su se nakon manje od polovice utrke, ali su zato borbe za 2. i 3. mjesta do samog kraja utrke bile nevjerojatno neizvjesne” izjavio je Alen Paliska, direktor utrke Istra 100 by UTMB®.


Robert Hajnal, Elitni trkač porijeklom iz Rumunjske, pobjednik je ovogodišnje najduže RED utrke od 168 km, završivši je u nevjerojatnom vremenu od 18 sati 26 minuta i 47 sekundi, kojim je i ostvario najavljeni rekord nove trase. Razlika između njega i drugoplasiranog Talijana Roberta Mastrotte iznosi više od sat vremena. Trećeplasirani, Čeh Aleš Sedlak je za Mastrottom kasnio 40 minuta.


“Posebno smo ponosni na ženske trkačice koje su nam se pridružile na utrci. Španjolka Ragna Debats, Švicarka Luzia Buehler i Slovenka Barbara Jolič u samom su vrhu ultra trail trkačke scene, a tako je bilo i na utrci. Španjolska Ragna osvojila je 1. mjesto u kategoriji žena i 5. mjesto ukupno. Švicarka Luiza osvojila je 2. mjesto u kategoriji žena i 6. mjesto ukupno. To su zaista nevjerojatni rezultati koji dodatno potvrđuju sjajnu budućnost za žene u ovom sportu!” izjavio je Marko Gregurić, CEO, Istra 100 by UTMB®.


Utrku BLUE od 128 km osvojio je Nizozemac Peter Van Der Zon koji je stazu osvojio za zavidnih 13 sati 34 minute i 54 sekundi. Drugi iza njega bio je Kanađanin Galen Reynolds, a treći Slovak Tomaš Borčin. Prva žena, Mađarica Ildiko Wermescher završila je utrku za 18 sati 49 minuta i 48 sekunde.


Na GREEN utrci od 68 km sudjelovali su trkači Slovak Martin Halasz i Portugalac Helio Fumo. Martin je utrku završio za 5 sati 33 minute i 21 sekundu, a Fumo za 6 minute dulje. Trećeplasirani bio je Nizozemac Huub Van Noorden. Latvijka Anete Švilpe završila je utrku za 6 sati 34 minute i 26 sekundi. Slijedila ju je sunarodnjakinja Latvijka Irita Pukite na drugom mjestu, a na trećem mjestu završila je Švicarka Corina Sommer.


Na YELLOW utrci od 40 km, Švicarac Kevin Vermeulen utrčao je u cilj s vremenom od 2 sata 50 minuta i 25 sekundi. Slijedili su ga je Talijani, Gianluca Ghiano na 2. mjestu i Michele Meridio na 3. mjestu. Od žena, prvo je mjesto osvojila naša Hrvatica Irena Smojver s vremenom od 3 sata 58 minuta i 28 sekundi. Drugo mjesto osvojila je Makedonka Elena Rtoska, a treće mjesto Rumunjka Cristina Cecan.


Utrkom WHITE powered by HEP od 20 km osvojio je Francuz Demien Humbert u vremenu od 1 sat 15 minuta i 49 sekundi. Drugoplasirani je Hrvat, naš Marko Horvat, a trećeplasirani je Slovenac Miha Romic. U ženskoj kategoriji prva je Talijanka Alessia Menel, drugoplasirana je Nijemica Sandra Bannernberg, a trećeplasirana je naša Hrvatica Martina Kordić.


Svi finisheri prošli su kroz cilj u Umagu, gdje se održavao i Sajam sporta na kojem je bilo 15 izlagača s raznim novitetima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata, a posjetitelji su mogli izvršiti i direktnu kupovinu.


Grad Umag, TZ Umag, HEP, Ina Hrvatska, globalni sponzori UTMB® World Series Hoka, Dacia i Wahoo te ostali partneri i sponzori, prepoznali su potencijal i utjecaj utrke Istria 100 by UTMB® na razvoja sporta, turizma i pratećih usluga u Istri i Hrvatskoj te već dugi niz godina sa zadovoljstvom nastavljaju svoju suradnju.


Tradicionalno najjača internacionalna ultra trail utrka u Istri, od ove je godine dio UTMB® World Series trail platforme. Cilj World Series trail platforme je omogućiti trkačima ekskluzivan pristup vrhunskom trail sportu, ali i finalu svjetske serije utrka, UTMB® Mont-Blancu. UTMB® World Series sačinjava 30 međunarodnih trail utrka, a Istria 100 by UTMB® sa da je dio tog odabranog društva i pritom prva utrka u povijesti World Series ciklusa utrka.


Photos by: Grad Umag, Goran Jakuš, Marko Kadija i Petar Lupić

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji