Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag ostvario dvomilijunto noćenje čak 6 dana prije lanjske godine
Ostalo
11.08.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag ostvario dvomilijunto noćenje čak 6 dana prije lanjske godine
Ostalo
11.08.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Umag, destinacija koja je lani slavila 145 godina organiziranog turizma te koja je već desetljećima poznata po visokim pozicijama na ljestvici najboljih turističkih rezultata u Hrvatskoj, ove je godine već 10. kolovoza ostvarila dva milijuna noćenja, čak 6 dana prije u odnosu na lanjsku.


Umaška destinacija ove je godine u prvih sedam mjeseci ostvarila 379.000 dolazaka te 2.002.500 noćenja, odnosno 7% više dolazaka, ili 9% više noćenja u usporedbi s istim razdobljem protekle godine. U srpnju je destinacija Umag treća po ostvarenim noćenjima, dok je za razdoblje siječanj-srpanj Umag četvrti u Hrvatskoj.


Najviše je gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Hrvatske i Italije. Hoteli i kampovi bilježe porast u noćenjima, dok je privatni smještaj na razini prošle godine.


Na ovaj rezultat utjecalo je doista mnogo faktora. Od sustavnog ulaganja u turističke kapacitete, ulaganja u infrastrukturu od strane Grada Umaga, plaže i parkove, ponudu su obogatile i brojne manifestacije koje su se tijekom godine održavale u Umagu. Prije svega, iznimno veliki broj posjetitelja ostvaren je tijekom manifestacije Sea Star Festival, no i tijekom održavanja niza nogometnih turnira za mlađe kategorije „Umag Trophy“, kao i ovogodišnjeg prvog Janaf HRS rukometnog kampa za mlađe kategorije. Umag je već duži period prepoznat i po idealnim uvjetima za zimske pripreme nogometnih klubova, za organizaciju raznih biciklističkih utrka te pripreme velikog broja tenisača. Veliki je broj noćenja ostvaren i tijekom ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“ na kojoj je sudjelovalo 2.300 međunarodnih trail trkača. Bio je tu i umaški tradicionalni ATP Plava Laguna Croatia Open koji je tijekom srpnja privukao veliki broj turista iz Hrvatske i inozemstva, nudeći im vrhunski tenis, kao i bogat zabavni program popraćen ukusnom i raznolikom gastro ponudom. Naime, kontinuirano se radi na pojačanoj promociji i prezentaciji Umaga kao sportske destinacije na stranim tržištima u suradnji s organizatorima sportskih manifestacija.


Manifestacije koje su također utjecale na odličan turistički rezultat, a koje obogaćuju dodatno godišnji kulturno-zabavni program, su manifestacije u okviru programa „Umag u maju“ i Umagično ljeto“ tijekom kojih je održano niz koncerata, kazališnih predstava, kino projekcija na otvorenom i zatvorenom, izložbi i drugo. Ove je godine Umag u okviru navedenih programa ugostio brojne vrsne izvođače poput klape Cambi, Maura Staraja & La Bande, Opće opasnosti, Martine Tomčić i Sandre Bagarić, a stižu nam i Marko Tolja te Giuliano. Osim navedenih izvođača, tijekom svibnja, srpnja i kolovoza Umag je u prosjeku svake treće večeri nudio koncerte, izložbe i filmske projekcije pod zvijezdama, na raznim lokacijama, od Trga slobode, Trga 1. svibnja, Trga svetog Martina do amfiteatra parka Humagum. Svakako moramo izdvojiti i Feštu rajčice koja svake godine dupkom napuni Trg slobode, nudeći vrhunski zabavni program i tjesteninu s Podravkinim gastro proizvodima. U prosincu nam slijedi i tradicionalni program Umagičnih blagdana koji će, kao i svake godine, tijekom božićnih blagdana nuditi niz evenata za sve ukuse i generacije te time na najljepši način zaokružiti ovu aktivnu godinu.


Većina navedenih manifestacija je besplatna, čime Grad Umag, Turistička zajednica i Ustanova Festum stvaraju dodanu vrijednost cjelokupne umaške ponude te podižu kvalitetu zabavnog i kulturnog života u našem gradu.


U svakom slučaju, turistički rezultati koji iz godine u godinu daju sve više brojke, svakako su pokazatelj kako je ponuda u Umagu sve zanimljivija, bogatija i raznovrsnija. Svatko od posjetitelja, kao i naših građana, može pronaći ponešto za sebe.


Zajednički timski rad, sustavno planiranje, trud i zalaganje svih sudionika umaškog turizma, dobitna su kombinacija za uspjeh našega grada u okviru turističkog prometa. 

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji