Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag se razvija i raste: Sustavna ulaganja u vodoopskrbu, odvodnju i pročišćenje otpadnih voda
Projekti
05.05.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag se razvija i raste: Sustavna ulaganja u vodoopskrbu, odvodnju i pročišćenje otpadnih voda
Projekti
05.05.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U smjeru kontinuiranog razvoja i rasta našega grada, na području Umaga se sustavno provode investicije u smjeru stvaranja sve boljih uvjeta života cijele zajednice. Tako je trenutno u tijeku niz projekata od iznimnog značenja, a koji će uvelike utjecati na stvaranje kvalitetnijeg života Umažana.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u tijeku je provođenje EU projekta „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad“, a koji za cilj ima zaštitu građana i okoliša od štetnog utjecaja na okoliš, a time i na zdravlje građana. Izgradnjom dodatnog kanalizacijskog sustava omogućit će se građanima spajanje na kanalizaciju, dok će se izgradnjom sustava otpadnih voda omogućiti pročišćavanje istih, čime će se zaštititi okoliš i građani od negativnog utjecaja.


Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 445.355.470,66 kuna bez PDV-a, od čega 71% čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29% u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode d.o.o. i 6. maj odvodnja d.o.o..


Aktivnosti u okviru projekta na području grada Umaga uključuju: izgradnju, proširenje i rekonstrukciju sustava kanalizacije i sustava javne odvodnje otpadnih voda u naseljima Crveni Vrh, Laura, Valfontane, Riva, Valica, Barboj, Soši, Sveta Marija na Krasu, Kmeti, Karpijan, Sarbarica, Galići, Šćavonija, Fratrici, Juricani, Vilanija, Sveti Pelegrin i Dolinci. Navedeni će sustavi kanalizacije i oborinskih voda u cijelosti biti spojeni na novi pročistač (UPOV „Umag jug“, kapaciteta 59.000 ES). Riječ je o potpuno novom postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja, čijom će se izgradnjom zaštititi okoliš i podzemne vode od zagađenja.

Radovi će se odvijati u razdoblju od 2020. do 2023. godine. U tijeku je postupak javne nabave za odabir izvođača radova, a sama dinamika izvođenja radova bit će definirana nakon odabira izvođača.


Pored ulaganja u okviru navedenog EU projekta, trgovačko društvo 6. maj odvodnja d.o.o. ulaže i u mrežu sustava odvodnje na području naselja Jeci, Petrovija i Babići, gdje je u završnoj fazi izgradnja priključaka na mrežu odvodnje na novoizgrađeni kolektor. Sveukupni iznos ove investicije iznosi 7 milijuna kuna.


Vezano za vodoopskrbu na području grada Umaga, u tijeku su radovi na rekonstrukciji, odnosno izgradnji, nove vodoopskrbne mreže naselja Jeci, Petrovija i Špina, a u pripremi su radovi na vodoopskrbi naselja Čepljani–Šverki-Koreniki. Nositelj radova u suradnji s Gradom Umagom je trgovačko društvo Istarski vodovod d.o.o. Buzet, a vrijednost investicije iznosi 6 milijuna kuna.


Grad Umag konstantno ulaže u izgradnju nove infrastrukture, kao i rekonstrukciju i zamjenu postojeće infrastrukture, koja je potrebna i iznimno važna za budući razvoj. Navedenim se investicijama bitno podiže kvaliteta opskrbe vodom, kanalizacije i oborinske odvodnje, čime se podiže kvaliteta i standard života za naše građane.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji