Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag: Uručeni ključevi 84 nova POS stana uz prisustvo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića
Projekti
28.04.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umag: Uručeni ključevi 84 nova POS stana uz prisustvo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića
Projekti
28.04.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Čak 84 mladih umaških obitelji 28. je travnja 2023. godine smješteno u nove stanove u okviru Društveno poticane stanogradnje. Ključeve su ispred same zgrade simbolično predali stanarima predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik i resorni ministar Branko Bačić, direktor APN-a Dragan Hristov te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.


„Pred nama je četvrta realizirana zgrada stanova za mlade kroz poticanu stanogradnju. Najveća je to POS zgrada u Istri, s ukupno 84 stana. U Umagu smo dosad izgradili 206 POS stanova, po čemu smo vodeći grad i primjer dobre prakse u Hrvatskoj, a na što smo izuzetno ponosni. No, tu nećemo stati, već smo započeli s aktivnostima na izgradnji iduće, pete po redu.


Umag je najzapadniji grad Hrvatske i po mnogo čemu grad primjer, no i grad gdje nam blizina Slovenije i Italije uvjetuje i diktira određene standarde. Ukratko, mi moramo biti dobri, najbolji ili najrazvijeniji jer je to pitanja naše opstojnosti. Strategija i cilj grada Umaga je da ne budemo dodana radna snaga za susjedne zemlje, već upravo suprotno, samoodrživi kao dodana vrijednost našega rada. I u tome polako, strpljivo i mukotrpno uspijevamo, ali tu nam treba šira podrška i razumijevanje. U toj našoj strategiji i cilju leži odgovor zbog čega je Umag grad primjer kvalitete života, zašto smo izgradili najbolji i besplatan predškolski odgoj, zašto imamo najbolju skrb i svoj Dom za starije i nemoćne, zašto sami gradimo obrazovni kampus ili poslovnu zonu, i zbog čega su nam potrebni te zašto zajedno i uspješno gradimo ove POS-ove stanove. Odgovor je jednostavan i uvijek isti, jer je to pitanje demografske politike, pitanje opstojnosti i održivosti našega grada“ u svojem je obraćanju naglasio Bassanese.


Direktor APN-a Dragan Hristov istaknuo je važnost ovog projekta za razvoj i boljitak cijele zajednice, u ovom slučaju grada Umaga.


„APN će nastaviti istim putem u smjeru stvaranja boljih uvjeta za građane RH. Sa zadovoljstvom ćemo biti partneri i u izgradnji pete po redu POS zgrade u Umagu“ naglasio je Hristov.


U četvrtom POS stambenom objektu 84 umaških obitelji useljava u svoj novi dom. Izvođač radova je Lavčević d.o.o. Split. Zgrada je izgrađena na 6 etaža, s ukupno 84 stana te 2 ulaza s liftom. Poticana cijena iznosi oko 1300 €/m2. Veličina stanova se proteže od 45 do 90 m2, što ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva. Zgrada sadrži 18 stanova za 1 osobu, 13 za 2 osobe, 31 za 3 osobe, 20 za 4 osobe te 2 za 5 osoba. Ukupno će u ovoj zgradi živjeti oko 230 osoba. Investicija iznosi oko 6,2 milijuna EUR. Zgrada je izgrađena u Ulici poduzetnika, na lokaciji Komunela-Potok, a bruto površina zgrade je 7853 m2, dok je njena neto površina 5300 m2.


„Društvena poticana stanogradnja jedan je od najuspješnijih modela stanogradnje u nas, i izvan okvira Hrvatske u kojem postoji sinergija države, državne agencije i jedinice lokalne samouprave. To dokazuje da smo u 21 godinu koliko se provodi ovaj model, izgradili 8.600 stanova" naglasio je Bačić. Dodao je kako u ovom trenutku Vlada provodi još jedan model koji je, kako je rekao "također vrlo primamljiv sugrađanima, a koji omogućuje da putem subvencioniranih stambenih kredita te uz vrlo povoljne uvjete i subvencije Vlade mogu riješiti svoje stambeno pitanje".


Ponovio je kako je poticana stanogradnja jedan od prioritetnih projekata koji se nastavlja i u budućnosti kako bi što veći broj mladih obitelji uspjele riješiti svoje stambeno pitanje.


"Taj projekt traje nešto kraće, ove godine smo u sedmoj godini realizacije, a prema tom modelu je kupljeno čak 30 tisuća stanova" rekao je Bačić. Dodao je kako je Vlada pokrenula proces izrade jednog dugoročnog programa, nacionalnog plana stabilne politike kojim će se posebnim planom sagledati sve modele kako bi se u budućnosti osmislili nove projekte koji će omogućiti kupnju stana u vlasništvo ili kroz dugoročni najam“ naglasio je ministar Bačić.


Za sve sugrađane koji nisu u ovom projektu, Grad Umag će se zalagati za izgradnju pete zgrade sa stanovima za mlade, sve do trenutka zadovoljenja svih stambenih potreba umaških sugrađanki i sugrađana, odnosno onih koji ispunjavaju osnovne uvjete. Projekt poticane stanogradnje je prije svega razvojan i socijalan društveni program čija je vrijednost višeznačajna jer ulijeva sigurnost u budući razvoj zajednice, u ovom slučaju zajednice grada Umaga.


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obratio se prisutnima te naveo: "Veliki je to dan za vlasnike ovih stanova. Mi ćemo kao Vlada nastaviti s politikom subvencioniranja stambenih kredita. Mislim da je politika stanovanja iznimno važna u svjetlu činjenice da nam mlade obitelji moraju imati potporu države u procesu rješavanja svog stambenog pitanja, a s obzirom na trend rasta cijena kvadrata diljem Hrvatske" rekao je Plenković."


„Upravo je Grad Umag u kontekstu poticane stanogradnje praktički realizirao pola stanova na području Istarske županije. To potvrđuje riječi gradonačelnika koji je ponovio otvorenost Umaga i želju da što veći broj stanovnika ovoga grada ima riješeno stambeno pitanje" poručio je premijer Plenković.


Novoizgrađenu je zgradu, prije useljenja vlasnika stanova, blagoslovio umaški župnik Josip Grbac, nakon čega je uslijedila svečana primopredaja ključeva vlasnicima nova 84 stana, čime je službeno simbolično otvoreno novo poglavlje u životima 230 Umažanki i Umažana.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji