Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umaška promenada: Umagu dodijeljeno 500 tisuća kuna iz Državnog proračuna za projekt dijela šetnice
Projekti
18.03.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umaška promenada: Umagu dodijeljeno 500 tisuća kuna iz Državnog proračuna za projekt dijela šetnice
Projekti
18.03.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Na današnjoj svečanosti koju je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo u prostorijama riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i resorni ministar Oleg Butković potpisali su službeno Ugovor o dodjeli sredstava za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u iznosu od 500.000,00 kuna. Navedeno je sufinanciranje namijenjeno izgradnji dijela najdulje šetnice-biciklističke staze na Jadranu, Umaške promenade.


Radovi u okviru spomenute faze Umag-Špina, točnije dijela šetnice koja kreće od uvale Pozioi u naselju Moela pa prema gatu, započeli su 2. ožujka 2022. godine, a predviđaju izgradnju staze za isključivo prometovanje pješaka i biciklista u dužini od 500-njak metara. Uz samu šetnicu bit će izgrađeno i odmorište te će po cijeloj dužini biti postavljena javna rasvjeta. Vrijednost investicije, obzirom na zahtjevnost obuhvata, iznosi 2,6 milijuna kuna, stoga je sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od strateške važnosti za Umag.


„Izgradnjom spomenute dionice korak smo bliže slobodnom kretanju cijelom našom obalom, a koja će biti omogućena po dovršetku izgradnje svih 40 km ukupne dužine buduće Umaške promenade. Zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa, šetnica se gradi ciljano po etapama gdje je gradnja moguća, dok se ne riješe ostali imovinsko-pravni odnosi s državom. Osim svoje atrakcije i ekonomskih efekata po gospodarstvo grada Umaga te potencijala razvoja koji će donijeti buduća šetnica, napokon će svi građani moći prošetati slobodno cijelom obalom grada Umaga, što je u ovom trenutku još nemoguće zbog niza propusta i interesa pojedinaca, problema kojeg smo naslijedili. Cilj je jasan, izgradnjom šetnice želja nam je omogućiti svim građanima, pod istim uvjetima, bezuvjetan pristup i korištenje pomorskog dobra i plaža“ naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.


Na cjelokupnom potezu od gotovo 40-tak kilometra planira se, osim same obalne šetnice, urediti plaže i okoliš s pratećim objektima za rekreaciju, razonodu, sport i slobodno vrijeme građana i posjetitelja.

expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji