Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umaška srednja škola poprima svoje konačne vizure
Obrazovanje
14.05.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umaška srednja škola poprima svoje konačne vizure
Obrazovanje
14.05.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Radovi na izgradnji umaške srednje škole vrlo dobro napreduju. Cilj je na cijelom prostoru površine 5ha izgraditi cjelokupni sustav obrazovanja, odnosno „Obrazovni kampus-Umag“, a koji je predstavljen i u okviru Razvoja Grada Umaga 2021.-2030. te je u svakom trenutku dostupan na 3D platformi koju je Grad Umag razvijao i nedavno objavio na svojoj službenoj web stranici.


U zoni obrazovnog kampusa predviđen je sustav obrazovanja od jaslica pa do fakulteta, dakle predškolsko obrazovanje, školsko te srednja škola i visokoobrazovna ustanova. Od pratećih sadržaja planirana je izgradnja društvene zgrade sa smještajem za buduće učenike i studente. Uz sve to, namjera je izgraditi poticajne stanove za profesorski kadar kako bi ih motivirali da dođu živjeti u Umag.


Umaška srednja škola, u prvoj fazi, prostirat će se na cca 3000 m2 na tri etaže, a na raspolaganju će imati 25 obrazovnih prostorija sa svim potrebnim popratnim sadržajima, uz poštivanje svih normativa i mjera za pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Za izgradnju prve faze utrošiti će se 30 milijuna kuna, a po završetku iste nastavlja se s realizacijom projekta. Iznos cjelokupne investicije obrazovnog kampusa iznosit će oko 80 milijuna kuna. Radi se o strateškom projektu koji će u cijelosti promijeniti sadržaj i obrazovnu kvalitetu grada Umaga te na taj način zajamčiti sigurnu budućnost za naše mlade sugrađane. Radi se o financijski zahtjevnom projektu, a kojeg je trebala financirati Istarska županija. No, i ovaj put je Županija odlučila baviti se politikom nejednakosti i „kazniti“ građane Umaga.


„Oduvijek je obrazovanje bilo temelj civilizacijske opstojnosti te pitanje uopće opstanka i napretka svake države. U slučaju Grada Umaga, pitanje je to našega prava, naše održivosti i razvoja grada. Dosadašnjim realiziranim projektima smo pokazali da znamo i možemo izgraditi Umag te ga pretvoriti i u grad znanja, a djelima tome kontinuirano i težimo“ navodi Bassanese.


Umag, grad djece, već 10 godina jaki naglasak stavlja na demografsku politiku zahvaljujući kojoj se podiže standard života najmlađe populacije naših Umažanki i Umažana, kao i njihovih roditelja, a s druge strane u naš grad se privlači veliki broj stanovnika koji su ovdje osnovali svoj novi dom. Umag je na ovom području demografije i obrazovanja grad primjer na nacionalnoj razini obzirom da već godinama izdvaja trećinu proračuna upravo za obrazovanje. 

expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji