Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umaški jubilarni darivatelji krvi na prijemu kod gradonačelnika Umaga povodom 70. obljetnice darivanja krvi u RH
Zdravstvo
26.10.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Umaški jubilarni darivatelji krvi na prijemu kod gradonačelnika Umaga povodom 70. obljetnice darivanja krvi u RH
Zdravstvo
26.10.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Povodom obilježavanja 70. obljetnice darivanja krvi u Republici Hrvatskoj, u Umagu je 26. listopada 2023. godine gradonačelnik Umaga Vili Bassanese ugostio jubilarne darivatelje krvi iz Umaga, zahvalivši im ovom prilikom na beskrajnoj solidarnosti i pomoći koju nesebično poklanjaju svojoj zajednici. Ovogodišnji jubilarni darivatelji krvi su Goranka Zornada koja je dosad darovala krv 35 puta, Davorka Jurišević s istim brojem darivanja krvi, te Vlatko Možar, Aleks Poljak i Franko Benolić koji su krv darovali 50 puta. Na samom događanju bili su prisutni i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buje Đurđa Radošević te ravnatelj Hrvoje Kovačević, kao i zamjenik gradonačelnik Mauro Jurman, predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Ivan Belušić te resorni pročelnik Slaviša Šmalc.


Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj već punih 70 godina, počevši još od 25. listopada 1953. godine kada se u organizaciji društva Crvenog križa Sisak provela prva akcija darivanja krvi. Ove godine slavimo 70. obljetnicu od tog događaja, a područje Umaga posjeduje iznimno bogatu povijest dobrovoljnog darivanja krvi. Najstariji dokumenti o organiziranim akcijama darivanja krvi na području Umaga sežu još iz šezdesetih godina 20. stoljeća.


Umaški liječnik dr. Stanko Rupena, kao predsjednik Izvršnog Odbora Crvenog križa Bujštine - Umag, Buje i Novigrad, ali i kao Predsjednik komisije Crvenog križa Bujštine, za pitanja zdravstva 1963. godine je u jednom od arhivskih dokumenta isticao problem darivanja krvi u Umagu zbog velikog odlaska domaćeg stanovništva u Italiju, ali i dolasku novog stanovništva u Umag koje je tada živjelo u iznimno teškim uvjetima. Stoga je isticao potrebu ulaganja dodatnog napora kako bi se pristiglom stanovništvu poboljšali uvjeti života, ali ih se i potaknulo na human čin darivanja krvi. Bili su to počeci djelatnosti darivanja krvi na području Umaga.


U narednim godinama sustavno su se organizirale akcije darivanja u organizaciji Crvenog križa u suradnji sa Zavodom za transfuziju. Kroz godine broj se darivatelja krvi povećavao te se ukazala potreba za organiziranjem akcija darivanja krvi u sklopu tadašnjih najvećih umaških tvornica, da bi se akcije organizirale isključivo kao gradske, i to u prostorima Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ Umag. U narednom periodu akcije su se često znale seliti te se do današnjeg dana još uvijek nije pronašla idealna stalna lokacija za područje Umaga.


„Solidarnost, empatija, savjest, volja, bezuvjetno davanje i razumijevanje života u zajednici su vrijednosti koje nažalost nestaju jer nemamo dovoljno razuma da bi shvatili koliko je malo potrebno da bi pomogli drugima. Zato jedno veliko HVALA u ime cijele umaške zajednice na vašoj nesebičnosti i pretvaranju Umaga u bolje mjesto za sve nas!“ naglasio je gradonačelnik Bassanese prilikom prijema.


Danas Crveni križ Bujštine konstanto podiže kvalitetu djelatnosti darivanja krvi u suradnji s Transfuzijskom službom KBC Rijeka vodi statistiku darivatelja, šalje pozive, dodjeljuje priznanja jubilarnim darivateljima te snažno promiče važnost darivanja krvi u lokalnoj zajednici. U proteklih nekoliko godina uloženi su veliki napori u svrhu promocije darivanja krvi primjerice inicijativom Grada Umaga i Alejom darivatelja kao jedinstvenim projektom kojeg su, zahvaljujući Umagu, i ostali odlučili pokrenuti. Riječ je Našicama, Puli, Velikoj Gorici, Trogiru, Dubrovniku i drugima. Područje Umaga, prema evidenciji, ima 390 aktivnih darivatelja (stanje 25.10.2023. godine), što je 3% od ukupnog broja stanovnika.


„Ipak, važno je u narednom razdoblju riješiti pitanje mjesta darivanja, no i promišljati o potrebi osnivanja referentnog centra za prikupljanje krvi za područje Sjeverozapadne Istre što bi moglo biti upravo područje grada Umaga obzirom da južni i istočni dio Istre u ovom trenutku pokriva Transfuzijska služba Pula. Na taj će način Crveni križ Bujštine, u suradnji s lokalnom samoupravom, trajno i dugoročno darivateljima omogućiti kontinuiranu, sigurnu, a posebno kvalitetnu razinu prikupljanja krvi u skladu s europskim standardima“ naglasio je ravnatelj Gradskog društva crvenog križa Bujštine Hrvoje Kovačević prilikom prijema.


U ovoj godini GDCK Buje, u suradnji s Djelatnosti za transfuziologiju KBC Rijeka, planira održati ukupno jedanaest akcija darivanja krvi na području djelovanja. Tri akcije u Novigradu, a četiri u Umagu i Bujama. Godišnjim planom planira se prikupiti oko 1000 bočica krvi. Zaključno sa 25.10.2023. odazvalo se na akcije ukupno 639 darivatelja krvi te je prikupljeno ukupno 532 bočica ove dragocjene tekućine ili 73% realizacije u odnosu na plan za 2023. godinu.


„Veseli podatak kako je na akcijama evidentirano ukupno 70 novih darivatelja krvi, a od toga svoju su krv darovali prvi put u životu njih ukupno 29. Darujući krv ugradili ste dio sebe u živote drugih ljudi ostavljajući na taj način neizbrisiv trag u njihovim životima te postali karika koja povezuje zdravlje i bolest na najčovječniji način, darujući onima u potrebi nadu u oporavak i daljnji život“ zaključio je Kovačević.


Prisutnima se obratila i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buje Đurđa Radošević koja je naglasila neprocjenjivu važnost svake pojedine akcije darivatelja krvi koje pišu sudbine i spašavaju živote brojnim ljudima koji se nalaze u životnoj opasnosti.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji