Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Usvojen Proračun Grada Umaga za 2023. godinu vrijedan 38 milijuna eura
Financije
13.12.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novosti
Odabrana novost
Usvojen Proračun Grada Umaga za 2023. godinu vrijedan 38 milijuna eura
Financije
13.12.2022.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, jučer je, 12. prosinca 2022. godine, u Gradskoj vijećnici održana posljednja sjednica Gradskog vijeća za 2022. godinu s ukupno 21 točkom dnevnog reda, od kojih su svakako najvažnije bile one vezane uz razmatranje i usvajanje Proračuna grada Umaga-Umago za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu.


Nakon što je na 9. sjednici održanoj 28. studenog ove godine vijećnicima predstavljen Proračun za 2023. godinu težak 37.760.500,00 milijuna eura, istima je dana mogućnost da u roku 8 dana predlože amandmane.

 Nažalost, većina pristiglih amandmana nezavisnih vijećnika, kao i kluba IDS-a, bila je tehnički neispravna i neprovediva te se o potonjima nije moglo raspravljati. Slijedom navedenog, nakon obrazloženja gradonačelnika, pristupilo se glasanju te je Proračun Grada Umaga-Umago za 2023. godinu prihvaćen većinom glasova (10 „za“, 2 „protiv“, dok su nezavisni vijećnici Galović i Paretić prilikom glasanja za navedenu točku dnevnog reda samovoljno napustili vijećnicu).


Izglasavanjem Proračuna potvrđen je kontinuitet razvoja naše zajednice, budući će isti biti usmjeren na projekte koje su od strateške važnosti za sve stanovnike Umaga.


Prema već ustaljenoj praksi, Grad Umag najviše izdvaja za obrazovanje, i to čak 8,7 milijuna eura. Tako će u okviru navedenih sredstva Grad Umag nastaviti s projektima rekonstrukcije OŠ Marije i Line, TOŠ „Galileo Galilei“, a planiran je početak izgradnje potpuno nove Područne škole u Svetoj Mariji na Krasu. Nastavit će se i s izgradnjom umaške srednje škole s nužnom okolnom infrastrukturom vrijednosti preko 1.350.00,00 eura, ali i s opremanjem / izgradnjom dječjih igrališta u gradu i naseljima. Započinje se s projektiranjem još dva nova vrtića, jednoga na području vrtića „Duga“ i drugoga na području vrtića „Radost“, čime će se okončati projekt izgradnje vrtića te zadovoljiti potrebe i svi nad standardi za slijedećih 10-tak godina.

Nastavit će se i s projektom POS stanova, odnosno 5. po redu zgrade za mlade umaške obitelji. Nakon višegodišnjih priprema i rješavanja imovinsko pravnih zavrzlama, započet će i projekt izgradnje nove zelene gradske tržnice koja je, napokon, nakon 8 godina pravnih borbi, vraćena u vlasništvo Grada Umaga.


Nadalje, u „zelene politike“ uložit će se rekordnih 5,5 milijuna eura. Planira se sanacija odlagališta komunalnog otpada u Donjem Picudu (3.997.240,00 eura) te se nastavlja izgradnja odlagališta, reciklažnog dvorišta i sortirnice građevinskog materijala „Valdemat“, a za što je predviđen iznos od gotovo 1,2 milijuna eura.


Kada je u pitanju infrastruktura, gotovo 1,5 milijuna eura bit će usmjereno na izgradnju novih sadržaja i prometnica u Komuneli, 750 tisuća eura bit će uloženo na području Bašanije, a 530.000,00 eura na području Zambratije. Dodatna će sredstva biti uložena u Ungariji, Moeli, Petroviji, Finidi i Valici. Starogradska jezgra bit će bogatija za novi trg, Trg sv. Martina, te se nastavlja s uređenjem starogradske jezgre, a novi su sadržaji predviđeni i na šetnici, odnosno u parku Humagum. Na kraju, nastavlja se i projekt izgradnje za sve nas strateškog projekta „Umaške morske promenade“, koja će u konačnici svim građanima omogućiti pristup do još uvijek 10-tak km uzurpiranih i neotkrivenih plaža, a ujedno postati najduža šetnica na Jadranu.


Proračun Grada Umaga za 2023. razvojan je i usmjeren na podizanje kvalitete života svih građana, kao i na ravnomjerno ulaganje u grad i naselja. Obrazovanje, održivi razvoj, briga o djeci i mladima, briga o starijima, poticanje poduzetništva, razvoj infrastrukture najvažniji su dio programa kojeg realiziramo ovim Proračunom, a koji će uvelike podići kvalitetu života u našoj zajednici. Hvala vijećnicima koji su konstruktivni i odgovorni prema zajednici te su glasali za Proračun i time ostavili trag u povijesti razvoja grada u kojem živimo“ istaknuo je gradonačelnik Bassanese te zaključio da čvrsto vjeruje u uspješnost provedbe, svih razvojnih projekata unatoč izazovima koji nas očekuju.

Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji