Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Za građane
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag će sufinancirati projektnu dokumentaciju i ugradnju solarnih elektrana za kućanstvo
Ekologija
17.11.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za građane
Novosti
Odabrana novost
Grad Umag će sufinancirati projektnu dokumentaciju i ugradnju solarnih elektrana za kućanstvo
Ekologija
17.11.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Grad Umag je, u četvrtak, 16. studenog, u suradnji s Zelenom energetskom zadrugom, na Trgu 1. svibnja organizirao solarni dnevni boravak kao jednodnevnu informativnu točku na kojoj su građani mogli dobiti informacije o solarnim elektranama za kućanstvo te vidjeti primjer jedne takve elektrane. U večernjim satima je, u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ Umag, održano i predavanje na temu solarnih elektrana za kućanstvo, tijekom kojega su prisutni dobili detaljne informacije o vrstama solarnih elektrana, administrativnim i tehničkim zahtjevima i procedurama, pravilnom dimenzioniranju elektrane te odredbama izmjena zakona koje su nedavno stupile na snagu, a koje idu u korist građana.


Kako su naveli predavači iz Zelene energetske zadruge, partnerske organizacije Grada Umaga, vodeće organizacije u području građanske energije, broj solarnih elektrana u Hrvatskoj ubrzano raste. Solarna elektrana na krovu obiteljske kuće, u ovisnosti o njenoj snazi, uvjetima za njeno postavljanje i troškovima, godišnje troškove za električnu energiju može umanjiti i do 85%. Prosječni vijek u kojem solarna elektrana zadržava svoju maksimalnu učinkovitost je 20 do 25 godina, a energiju nastavlja proizvoditi i dugo nakon toga. Troškovi ugradnje solarne elektrane ovise o potrošnji električne energije objekta za koji se ona ugrađuje, odnosno snazi same elektrane i broju panela koji se ugrađuju, geografskom položaju objekta, broju sunčanih dana, položaju krova objekta, kao i troškovima izrade projekta, nabave potrebnih dijelova i troškovima ugradnje. U slučaju da ugradnju solarne elektrane građani financiraju sami, povrat ulaganja, ovisno o jakosti elektrane i troškovima investicije, može se realizirati u periodu od šest do osam godina.

Međutim, kako se radi o alternativnim izvorima energije, u Republici Hrvatskoj se mogu ostvariti poticaji, uz koje se razdoblje povrata ulaganja ubrzava, ovisno o visini poticaja.


Grad Umag želi poticati korištenje alternativnih izvora energije na svom području te u ovom trenutku sufinancira troškove izrade energetskog certifikata u iznosu od 200 € i projektne dokumentacije u iznosu do 400 €, a od 2024. godine će, osim troškova vezanih za izradu dokumentacije, sufinancirati i troškove ugradnje solarne elektrane za kućanstva.

Svi građani zainteresirani za ugradnju solarne elektrane za kućanstvo, informacije o tome kao i mogućnostima sufinanciranja sa strane Grada


Umaga, mogu dobiti kod Jelene Nekić, na sljedeće kontakte: jelena.nekic@umag.hr.


Osim Grada Umaga, u ovom trenutku troškove ugradnje solarne elektrane sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. javni poziv za sufinanciranje troškova koji su nastali od 1.1.2023. godine objavljen je 16. studenog, dok je novi javni poziv za 2024. godinu najavljen je za prvi kvartal iduće godine.

expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji