Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Za građane
Novosti
Odabrana novost
Rekonstrukcija groblja i crkvice Svetog Andrije u Umagu
Projekti
19.09.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za građane
Novosti
Odabrana novost
Rekonstrukcija groblja i crkvice Svetog Andrije u Umagu
Projekti
19.09.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Privedena je kraju prva faza restauracije i sanacije groblja Svetog Andrije, odnosno crkve koja se nalazi u središnjem dijelu groblja. U crkvi Sv. Andrije, zaštitnika ribara, po kojoj je dobila ime i četvrt, prvobitno je svoju vjersku funkciju vršila istoimena bratovština koja se pouzdano spominje već 1490. godine. Riječ je o iznimno važnoj investiciji koja omogućava očuvanje kulturnih dobara i povijesnih monumenata na području Umaga.


Investiciju koju su omogućili Grad Umag, Università Popolare di Trieste te regija Veneto, vrijedna je oko 81.250,00 eur, a uključuje pripremne radove koji su prethodili samoj rekonstrukciji, istraživački i konzervatorski rad, skidanje postojeće žbuke, čišćenje zidova crkve, demontažu srušenih dijelova zidova, uklanjanje nestabilnih dijelova poda, iskope i temelje popraćene arheološkim nadzorom, armiranobetonske radove, hidroizolaciju i drenažu te sanaciju obodnog zida groblja, obnovu postojećih kamenih zidova crkve, izradu kamenih okvira vrata i prozora, injektiranje u pukotine te rekonstrukciju kamenog vijenca.


Radove je izveo Kapitel d.o.o., gospodarski subjekt ovlašten za izvođenje građevinsko-obrtničkih radova na nepokretnom kulturnom dobru, uz kontinuiran arheološki i konzervatorski nadzor.


U ovom trenutku se izvode konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenim spomenicima, lapidama starog umaškog groblja, a radove izvodi ovlaštena restauratorica Osanna Šašinka.


Riječ je o spomenicima velike povijesne i kulturne važnosti mletačkog podrijetla. Nekoliko nadgrobnih spomenika na groblju Svetog Andrije datirani su između 12. i 19. stoljeća. Najstariji nadgrobni spomenik koji je pronađen gotovo netaknut jest onaj obitelji Smergo iz 1613. godine.


Grad Umag je 2006. godine, uz suglasnost Odjela za zaštitu kulturnih dobara Istarske županije, započeo fazu pripreme za sanacijske radove.


Glavni cilj projekta je obnova groblja i crkve Sv. Andrije te prenamjena u memorijalno groblje ili izložbeni prostor, odnosno mjesto za organizaciju kulturnih događanja. Od 2010. godine groblje s crkvom Sv. Andrije registrirano je kao pojedinačno kulturno dobro pod zaštitom Ministarstva kulture i medija RH.


Plan dovršetka sanacije je kraj 2024. godine, otkako će se Umag dičiti još jednim prekrasnim rekonstruiranim mjestom kulturno-povijesne vrijednosti, a čime će još jedan dio umaške prošlosti biti spašen od zaborava.

expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji