Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Za poduzetnike
Novosti
Odabrana novost
U Umagu održan 12. Dan Interreg suradnje Slovenije i Hrvatske
Projekti
20.09.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za poduzetnike
Novosti
Odabrana novost
U Umagu održan 12. Dan Interreg suradnje Slovenije i Hrvatske
Projekti
20.09.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Dvanaesto izdanje Dana Interreg suradnje Slovenija-Hrvatska 20. je rujna 2023. godine održano u Umagu, na Trgu 1. svibnja. Riječ je o kampanji koja je nastala na inicijativu Interact-a i Europske komisije te se navedeni događaji odvijaju svake godine tijekom rujna na drugoj lokaciji, a osnovna je svrha predstavljanje rezultata programa i projekata široj javnosti.


Uz obraćanje ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, ministra kohezije i regionalnog razvoja Republike Slovenije Aleksandra Jevšeka, gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea te vođe Organa upravljanja Aleša Markela, kao i uz prisutnost brojnih drugih uzvanika i gostiju, održana je i demonstracija temeljnih postupaka oživljavanja pomoću defibrilatora koji su predstavljeni zajedno s projektima IstraConnect, MAX AID i CRO-SI-SAFE sufinanciranim u programskom razdoblju 2014-2020. Europska komisija svake godine definira novu temu projekata, a ove je godine tema „vještine“, s naglaskom na temeljne postupke oživljavanja s upotrebom defibrilatora, temeljem čega su na Trgu 1. svibnja predstavljene upravo ranije navedene aktivnosti. Ovaj je događaj ujedinio stručnjake iz područja zdravstva, spasioce, inženjere i širu zajednicu s namjerom edukacije o osnovnim postupcima oživljavanja.


Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese je pozdravio sve prisutne naglasivši kako je ponosan što je upravo Umag odabran za domaćinstvo ovog važnog događaja. Naveo je kako je Grad Umag u programskom razdoblju 2014.-2020. proveo nekoliko EU projekata financiranih upravo iz programa Interreg Slovenija-Hrvatska te je zahvalio, kako ministarstvima, tako i zajedničkom tajništvu, na suradnji pri provedbi samih projekata.


Slovenski ministar Aleksander Jevšek u svojem je obraćanju naglasio kako je važna solidarnost i kako je važno biti dobar susjed. „Dokaz nisu samo EU projekti“ naveo je te je zahvalio ministru i Vladi RH jer je Republika Hrvatska tijekom nedavnih razornih poplava s kojima se suočila Republika Slovenija, kao prva susjedna zemlja, pružila Sloveniji svu moguću logističku pomoć. „Današnji dan je“ nastavlja, „dokaz kvalitetne pogranične suradnje i dobrih međususjedskih odnosa.“


Osvrćući se na Interreg program Slovenija-Hrvatska, Jevšek je naveo kako je u prethodnom razdoblju od 2014.-2020. godine bilo odobreno i provedeno 41 projekt u pograničnom području, a koji su povezali preko 250 slovenskih i hrvatskih partnera.


„Navedeno je dokaz da je suradnjom i zajedničkim aktivnostima koji su usmjereni na rješavanje zajedničkih problema, moguće postići bolje rezultate i učinke koji prelaze državne granice“ zaključio je slovenski ministar.


Resorni je hrvatski ministar Šime Erlić naglasio kako Interregom dokazujemo da nema granica kad su u pitanju zajednička suradnja, rad na zajedničkim problemima dviju država i jedinica lokalnih samouprava te različitih partnerskih institucija.


„Kroz Interreg smo razvili izvanrednu specifičnu suradnju upravo ovdje u Istri, u području hitne zdravstvene zaštite, gdje su stvoreni preduvjeti da se potpišu sporazumi i da se omogući prijevoz životno ugroženih pacijenata u Opću bolnicu Izola, što je izuzetno bitno za lokalno stanovništvo. Upravo je Interreg projekt bio temelj za provedbu formalno-pravnih aktivnosti u smjeru navedenog cilja. Dokaz je to kako Interreg projekti doprinose poboljšanju kvalitete općih uvjeta života, i to u vrlo izazovnim pitanjima kao što je ljudski život“ naveo je Erlić.


Na samom kraju svojeg obraćanja predložio je da buduća tema strateških projekata Slovenije i Hrvatske bude vezana za rješavanje sve učestalijih problema izazvanih klimatskim promjenama, a s kojima se u posljednje vrijeme suočavaju obje države.


Svečanost su u okviru kulturno-zabavnog programa obogatile članice zbora Slovenskog kulturnog društva „Ajda“ iz Umaga.


Dan Interreg suradnje Slovenije i Hrvatske predstavlja dobru priliku da se predstave zajednički projekti dviju država koji su usmjereni ka podizanju kvalitete života obiju zajednica te stvaranju sve bolje međudržavne suradnje na svim razinama.

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji