Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Za poduzetnike
Novosti
Odabrana novost
U Umagu se održava 5. Hrvatski ruralni parlament
Gospodarstvo
23.04.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za poduzetnike
Novosti
Odabrana novost
U Umagu se održava 5. Hrvatski ruralni parlament
Gospodarstvo
23.04.2024.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U Umagu se od 21. travnja do 24. travnja 2024. godine održava 5. Hrvatski ruralni parlament u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike i suorganizaciji LEADER mreže Hrvatske. Parlament se održava u hotelu Garden Istra Plava Laguna, a na svečanom otvorenju događaja u ime Grada Umaga 22. travnja sve je prisutne pozdravio gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese. U ime Ministarstva poljoprivrede prisutan je bio državni tajnik Tugomir Majdak, dok je u ime Istarske županije prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan.


„Zajednička misija nam je očuvati i razvijati hrvatski ruralni prostor i hrvatsko selo, promišljati i tražiti održiva rješenja za pametniju poljoprivredu i pametna sela, koristeći pritom alate digitalnog doba u kojem živimo“, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak.


Bassanese je u svojem obraćanju naglasio važnost razvoja i proizvodnje lokalnih proizvoda, kao i potenciranja lokalne proizvodnje, poljoprivrede i obrtništva.


„Komercijalizacija uvelike utječe na gubitak svijesti o važnosti konzumacije i korištenja lokalnih proizvoda u našem svakodnevnom životu. No, posljednjih godina sve više je naglašena ideja o potrebi razvoja domaćeg proizvodnog sektora, odnosno lokalne proizvodnje hrane, ali i ostalih proizvoda. Fokus na lokalnu proizvodnju u skoroj bi budućnosti osiguralo održivost na lokalnoj razini, a time i sigurnost te kvalitetu života zajednice. Upravo su ovo ključni elementi radi kojih moramo inzistirati na jačanju i promoviranju lokalne proizvodnje, odnosno naše autentičnosti„ naglasio je gradonačelnik.


O navedenim te mnogim drugim temama vezanim za važnost ruralnog razvoja u Hrvatskoj tijekom parlamenta govore mnogi stručnjaci i predavači. Teme se protežu od ključne uloge dugoročne vizije za ruralna područja EU do 2040. i Ruralnog projekta – Pametna sela, aktualnog programskog razdoblja i postignućima, natječaju za provedbu investicije 77.03-Potpori za EIP operativne skupine, horizontalnom pristupu SP ZPP – doprinosu, Zelenom planetu EU pa sve do tema o oznakama kvalitete do veće prepoznatljivosti domaćih proizvoda s ruralnih područja te primjera dobre prakse. Organizirana je i panel rasprava na temu „Udruživanjem do jačanja konkurentnosti na sve zahtjevnijem tržištu“, a bit će riječi i o višestrukom financiranju CLLD-a – Pametnom razvoju lokalnih područja, da bi se parlament zaključio degustacijom na terenskim radionicama.


Ovakav tip manifestacija od suštinske je važnosti obzirom da okuplja veliki broj stručnjaka koji razmjenom iskustava i ideja mogu znatno doprinijeti ubrzanom razvoju lokalne proizvodnje.Fotografije: Ministarstvo poljoprivrede, LAG - Sjeverna Istra

expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji