Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Icon home
Za roditelje
Novosti
Odabrana novost
Čišćenje bez granica u Savudriji: Velika hrvatsko-slovenska akcija čišćenja podmorja održana uz sudjelovanje djece iz Ukrajine, Zagreba i Gline
Ekologija
05.06.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za roditelje
Novosti
Odabrana novost
Čišćenje bez granica u Savudriji: Velika hrvatsko-slovenska akcija čišćenja podmorja održana uz sudjelovanje djece iz Ukrajine, Zagreba i Gline
Ekologija
05.06.2023.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Tijekom proteklog vikenda održana je velika hrvatsko-slovenska ekološka akcija čišćenja podmorja, Čišćenje bez granica – VIII. međunarodna dječja ronilačka eko patrola u kojoj je sudjelovalo više od 80 ronioca, a akciji se priključilo više od 50 djece iz Ukrajine, Gline i Zagreba.


Edukativno-ekološka akcija održavala se od 2. do 4. lipnja, a čistile su se obje strane Savudrijske vale – s hrvatske strane akcija se održavala u Kampu Veli Jože i Luci Savudrija, a sa slovenske strane u Luci Piran. Tijekom tri dana trajanja akcije djeca su imala jedinstvenu priliku sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru i edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem, važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode te se upoznati s opremom za sigurnu plovidbu. Eko patrola Čišćenje bez granica – VIII. međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodila se u organizaciji agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i PGD Piran. 

imageLoader

Akcija se provodila pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, Grada Umaga i Grada Pirana. 

„Ovdje smo prije svega kako bismo upozorili na tri glavna izazova s kojima se Mediteran, a naročito naše Jadransko kao plitko i zatvoreno more susreće, a to je prekomjerna gospodarska iskoristivost mora, prije svega u smislu izlovljavanja ribljeg fonda. Drugi problem je intenzivan turizam u kratkom vremenskom periodu i na ograničenom prostoru koji sa sobom nosi i zagađenje mora prije svega s otpadom i plastikom i treći problem su naravno klimatske promjene. Danas smo ovdje s djecom kako bismo osvijestili našoj djeci od najmanjih nogu potrebu za zaštitom i ljubavlju prema našem Jadranskom moru. 80 % otpada u moru dolazi s kopna, a najveći problem je mikroplastika koja negativno, osim estetskog faktora utječe na stanište i na život organizama u moru. Djeca vrlo brzo uče, a ujedno je važno da osim edukativnog dijela akcije, djeca pokazuju i ljubav prema ovoj aktivnosti ronjenja.“ – izjavio je Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.


Veliku podršku u provedbi eko akcije pružili su Grad Piran i Grad Umag te Civilna zaštita Republike Slovenije, a uzvanicima i sudionicima eko akcije obratila se zamjenica župana Občine Piran, Manuela Rojec, dok je Egon Štibilj, iz Civilne zaštite Republike Slovenije istaknuo da je tijekom osam godina provođenja akcije vidljivo smanjivanje otpada te da iste potiču veću brigu ljudi za okoliš i prirodu. Zamjenik gradonačelnika Grada Umaga, Mauro Jurman istaknuo je kako Grad Umag sa zadovoljstvom podržava ekološke akcije čišćenja podmorja, a posebno što ova akcija ima i vrlo važan edukativan učinak te potiče djecu na odgovoran odnos prema moru i prirodi. 

imageLoader

Uzvanicima se je obratila i Andreja Vedrina, direktorica agencije Plava promocija te istaknula kako je osnovni cilj ove akcije osim izvlačenja otpada iz mora i smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa cilj da se potakne djecu kako bi se i ubuduće uključivali u ovakve edukativne, ekološke i promotivne projekte i programe za dobrobit sviju.


U akciji je sudjelovalo više od 20 klubova i udruženja, Javna vatrogasna postrojba Split, Karlovac, Zagreb, RIS Kutina, AdriatiCro Zagreb, PGD Piran i brojni drugi iz Slovenije i Hrvatske, te pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske koji su zajedno s djecom čistili podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože, a ronioci su sveukupno iz mora izvukli 6 m3 otpada, najviše plastike, zatim stakla i gume.


Slike i tekst: Plava promocija

imageLoader
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji