Icon home
Za roditelje
Novosti
Odabrana novost
Projekt energetske obnove zgrade OŠ Marije i Line Umag vrijedan gotovo 16,3 milijuna kuna priveden kraju
Projekti
16.11.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za roditelje
Novosti
Odabrana novost
Projekt energetske obnove zgrade OŠ Marije i Line Umag vrijedan gotovo 16,3 milijuna kuna priveden kraju
Projekti
16.11.2020.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U okviru projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“ Grad Umag je priveo kraju još jedan izvanredan projekt ulaganja u obrazovanje kojim se dodatno podiže razina odgojno-obrazovnih uvjeta i standarda u našoj zajednici. U okviru završne konferencije za medije, koja je održana u ponedjeljak 16. studenog 2020. godine, a kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici i resorni pročelnici, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Jurica Šiljeg, ravnateljica OŠ Marije i Line Umag Sanja Zakinja, direktor tvrtke Karloline - Kling d.o.o. Marinko Prostran te glavni inženjer Ervin Mohorovičić, javnosti je službeno predstavljena realizacija projekta „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Marije i Line na adresi Školska 14, Grad Umag“, ukupne vrijednosti 16.260.136,19 kuna, što je 25,55% manje u odnosu na početnu procijenjenu vrijednost projekta. Isti je prijavljen na javni poziv „Energetska obnova i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.


Projekt, koji predstavlja najveću investiciju energetske obnove zgrada za javnu namjenu u Istarskoj županiji, sufinanciralo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te Grad Umag.


Radove je izvodila tvrtka A&M d.o.o. iz Vukovara u suradnji s tvrtkom TIM-COLOR d.o.o. iz Zagreba, nadzor potpisuje tvrtka Karloline-Kling d.o.o. iz Rijeke, dok su stručnu podršku u provedbu projekta pružali Upravni odjel za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje Grada Umaga i Agencija za razvoj Grada Umaga RAZUM.


Energetskom obnovom postigla se ušteda toplinske energije za grijanje škole u iznosu od 71,47%, dok su energetske mjere dovele do smanjenja CO2 za 75,18%, što rezultira novim energetskim razredom zgrade A. Radovi su obuhvaćali izolaciju 935 m2 ravnog krova, 5000 m2 fasade, 1750 m2 kosog krova, ugradnju 2650 m limarije, 142 komada stolarije, 770 m2 brisoleja, 350 m2 keramike, 1000 m gromobranske instalacije, 1 plinskog kotla, 140 m inox ograde i rukohvata te 700 komada novih rasvjetnih tijela.


Provedbom projekta u konačnici je ostvarena znatna energetska ušteda, postignut bolji sustav gospodarenja energijom, smanjile su se štetne emisije te su poboljšani uvjeti boravka i rada u obnovljenoj zgradi škole. Također, ovim projektom željeli smo povećati svijest građana Umaga o mogućnostima i prednostima provedbe energetskih mjera.


Program na završnoj konferenciji, pridržavajući se epidemioloških mjera, obogatili su glazbenom točkom na gitari Leon Šimić u vodstvu mentora Vjekoslava Crnoborija, recitacijom učenici 4. B razreda Emma Košturjak i Ivano Šmit u vodstvu učiteljice Snježane Paripović te plesnom točkom učenici 4. D razreda u vodstvu učiteljice Željke Čikeš.


„Energetska obnova Osnovne škole Marije i Line dio je našeg strateškog razvojnog projekta „Umag grad djece 2010.-2020.“, zahvaljujući kojem smo u posljednjih 10 godina izgradili ili rekonstruirali gotovo sve vrtiće i osnovne škole, preciznije 14 zgrada na području Umaga. Ostaje nam još izgradnja škole u Murinama i Kmetima, kao i izgradnja još jednog velikog vrtića u samom centru grada, a što ćemo svakako realizirati u bliskoj budućnosti. Prvi put u povijesti Umaga istovremeno gradimo novi vrtić, novu srednju školu te kompletno obnavljamo centralnu školu, čije rezultate danas ovdje s ponosom predstavljamo“ izjavio je Bassanese.


Svi objekti škola i vrtića, po dovršetku navedenih projekata, udovoljavat će najvišim pedagoškim, sigurnosnim i energetskim standardima namijenjenim radu odgojno-obrazovnih ustanova Grada Umaga.

imageLoader
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji