Icon home
Za roditelje
Novosti
Odabrana novost
Umag-grad djece: dovršena izgradnja novog područnog vrtića u Murinama
Obrazovanje
10.05.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Za roditelje
Novosti
Odabrana novost
Umag-grad djece: dovršena izgradnja novog područnog vrtića u Murinama
Obrazovanje
10.05.2021.
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Umag je od danas bogatiji za još jednu odgojno-obrazovnu ustanovu koju će pohađati zaigrani mališani iz Murina i okolnih naselja. Naime, prije nekoliko je dana potpuno dovršena izgradnja, ali i opremanje, područnog vrtića u Murinama, a koji će svoja vrata za nove skupine svečano otvoriti početkom iduće pedagoške godine.


„Ponosno stojim iza tvrdnje da je obrazovanje jedan od ključnih temelja za održivu i sigurnu budućnost te pokretačka snaga razvoja svakog grada, kraja ili države. Stoga se Grad Umag opredijelio za podizanje obrazovne i natalitetne politike na jednu sasvim novu i višu razinu“ kazao je gradonačelnik Vili Bassanese prilikom službenog obilaska vrtića 10. svibnja 2021. 

imageLoader

„Prije desetak godina smo shvatili u kojem su nam stanju vrtići i škole. Tad smo si zadali zadaću da svako dijete Umaga ima novouređeni vrtić s osiguranim mjestom i bez liste čekanja, sa svim dodatnim sadržajima koji osiguravaju najbolje uvjete boravka. Nikada do sada se u povijesti Umaga nije dogodilo da istovremeno gradimo novi vrtić, novu srednju školu, a ujedno i u cijelosti obnavljamo osnovnu školu. Time na djelu pokazujemo što nam je prioritet, ističemo svoju društvenu odgovornost i dajemo značaj kvaliteti života, boravka i obrazovanja naše djece, na što smo izuzetno ponosni“ dodao je Bassanese.


Investicija izgradnje novog vrtića u Murinama vrijedna je 10-tak milijuna kuna, uz potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, s procijenjenim iznosom sufinanciranja od 5,6 milijuna kuna.

Objekt Područnog dječjeg vrtića Murine izgrađen je na čestici površine 5.173 m2. Zgrada površine 750 m2, na dvije etaže, ima kapacitet smještaja 83 djeteta. Na svakoj etaži je smještaj za po dvije vrtićke skupine. U prizemlju građevine nalaze se sljedeći prateći sadržaji: dva sanitarna čvora za djecu, prostorija za odgajateljice, dvije tehničke sobe, spremište, kuhinja s teretnim dizalom te garderoba i sanitarije za zaposlene. Na katu se, uz prostor za dvije vrtićke skupine, nalazi i prostorija za odgajateljice, dva sanitarna čvora za djecu, sanitarije i garderoba za zaposlene te spremište s dizalom. U okviru objekta uređeno je i dvorište s vanjskim igralištem i popratnim sadržajem za igru i zabavu djece, a koje će biti dostupno svima.

imageLoader

„Danas javnosti predstavljamo novi vrtić u Murinama, a da bi bolje shvatili vrijednost toga podsjetimo se da je posljednja obrazovna ustanova u Murinama, točnije škola, izgrađena za vrijeme Austro-Ugarske. No, mi nećemo stati, već smo pokrenuli projekt izgradnje nove područne škole u Svetoj Mariji na Krasu. Grad koji gradi područne škole i vrtiće je društveno odgovoran grad, grad koji brine i uvažava raznolikost svakog naselja, koji poštuje potrebe svoje djece i cijeni rad odgajatelja i nastavnika. Svjedoci smo da se gotovo sve područne škole ili vrtići u okruženju zatvaraju iz razloga što je danas jeftinije voziti djecu u jednu centralnu zgradu. No, mi smo odlučili upravo suprotno, jer razumijemo da je tradicija svakog naselja povijesno bogatstvo koje trebamo očuvati, a otvaranjem novih škola i vrtića upravo to i radimo na najbolji mogući način“ zaključio je Bassanese te od srca zahvalio ravnateljicama vrtića Girotondo i Duga, Ondini Šimičić i Mariji Adamović, na odličnoj suradnji i pomoći.  

expand
expand
expand
expand
expand
expand
Podijeli s drugima
Icon share
Icon Facebook
Prijavite se na naš
newsletter.
Pošalji
Pošalji