Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
EU projekt: Predstavljen dokumentarni film „Grue– očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“
Progetti
30.11.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
EU projekt: Predstavljen dokumentarni film „Grue– očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“
Progetti
30.11.2022.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Grad Umag i Muzej grada Umaga, od studenog 2020. godine provode projekt „Grue– očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“, kojemu je cilj promicanje kulturne baštine umaškog kraja i trajna zaštita, očuvanje i promocija umijeća izrade grua. U okviru projekta snimljen je i dokumentarni film “Grue - Tradicionalne drvene dizalice za barke” čija je promocija održana u utorak, 29. studenog 2022. godine u Kazališnoj dvorani “Antonio Coslovich” Umag ciljano za umaške školarce u jutarnjim satima, a u popodnevnim satima za širu javnost.


Film je režirao Dan Oki-Slobodan Jokić, za kameru su bili zaduženi Andrea Kaštelan i Goran Škofić, za montažu Dragan Đokić, producenti su Slobodan Jokić i Marko Višnjić, dok je produkcijska kuća Udruga Kazimir.


Ukupna je vrijednost projekta „Grue – očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“ 452.502,50 kuna, a udio javne potpore 446.220,00 kn u okviru Podmjere 2.3.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja FLAG-a u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020. Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.


Usmjerenost projekta je na grue, drvene dizalice za barke kao prepoznatljivog i jedinstvenog simbola umaške ribarske pomorske tradicije. Tijekom projekta provodilo se niz aktivnosti u svrhu postizanja zadanih ciljeva. Tako je pripremljen i ovaj dugometražni dokumentarni film kojim se promoviraju grue te prikazuje umijeće njihove gradnje. Izrađena je i tiskana publikacija “Grue – drvene dizalice za barke” u obliku popularizirane stručne studije koja opisuje povijesni nastanak i značaj grua za naše ribarstveno područje. Svim aktivnostima projekta se promovira, valorizira i čuva znanje i umijeće gradnje grua te se specifično znanje prenosi na buduće generacije.


Organizirane su i razne edukativne aktivnosti za širu javnost, djecu i mlade. Edukacijama i vođenim vodstvima na lokacije grua obuhvaćeno je gotovo 500 sudionika. Izrađena je i suvremena VR aplikacija za virtualnu šetnju molovima s dizalicama za barke u Bašaniji. Time se, pomoću tableta i VR naočala, simulira proširena stvarnost grua i sami lokaliteti na kojima se one nalaze. Nabavljena tehnološka oprema novi je sadržaj Muzeja Grada Umaga te će biti dostupna svim njegovim posjetiteljima. Osim svega navedenog, organizirane su i druge promotivne aktivnosti putem raznih promotivnih materijala kojima se tradicija duboko ukorijenjena u zajednici oživljava i čuva za buduće generacije. Projektom su stvoreni trajni i vrijedni dokumenti naše jedinstvene umaške etnološke baštine koju smo približili građanima i posjetiteljima Umaga.


Projekt “Grue” usmjeren je na identifikaciju, očuvanje, valorizaciju, promociju i prijenos jedinstvene umaške etnološke/pomorske/ribarske baštine, što je prepoznato i uvršteno u registar zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Krajnji cilj projekta „Grue“ je podizanje javne svijesti o važnosti jedinstvene kulturne baštine i njezino održivo korištenje kao i jačanje uloge lokalne ribarske zajednice u procesima očuvanja vlastite baštine. Izvor fotograija: Merlo de Graia

expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia