Icon home
Novità
Notizia selezionata
Nova zona za odmor i druženje u umaškim gradskim vrtovima
Progetti
15.04.2021.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Nova zona za odmor i druženje u umaškim gradskim vrtovima
Progetti
15.04.2021.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

Hvalevrijedan projekt gradskih vrtova, kojeg je Grad Umag pokrenuo 2020. godine ne bi li na najdirektniji način utjecao na poboljšanje kvalitete života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu, dobio je novi i zanimljivi kutak za odmor i druženje.


Naime, prilikom druženja s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, a povodom dodjele ključeva kućica za alat, vrijedni i marljivi korisnici gradskih vrtova dosjetili su se vrlo zanimljive ideje kojom bi oplemenili sam projekt te poboljšali kvalitetu boravka u vrtovima. Stoga je Grad Umag odlučio poslušati svoje sugrađane te je prije nekoliko dana pokrenuo izgradnju platoa za buduću zonu odmora i druženja naših vrijednih gradskih poljoprivrednika.

Gradski će vrtovi tako dobiti kompletno opremljenu roštilj zonu sa stolom, klupama i vrtnim betonskim kaminom za roštiljanje, a sigurni smo da druženja i veselja neće nedostajati, naravno kada to epidemiološke mjere dopuste. 

imageLoader

„Riječ je o dodanoj vrijednosti koja će zasigurno razveseliti naše sugrađane koji već godinu dana svakodnevno borave na svježem zraku, uživaju u plodovima prirode, promiču zdrav način života te sami uzgajaju svoje povrće. Uvjereni smo kako je projekt gradskih vrtova zaista kvalitetan, a punkt za roštiljanje omogućit će onu potrebnu dozu odmora i druženja, a i boljeg upoznavanja“ napomenuo je gradonačelnik Bassanese.


Podsjetimo se, ukupno je 60 vrtnih parcela, površine cca 50m2, dano na korištenje građanima u svrhu uzgoja voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Vrtne parcele su prije svega namijenjene građanima iz urbanih sredina, odnosno stambenih zgrada, a koji nemaju okućnicu ili zemljište pogodno za obrađivanje. Gradski vrtovi nalaze se nedaleko centra grada, na području naselja Vrh, a koriste se po simboličnoj cijeni od 3 kune po m2 godišnje. Grad Umag je korisnicima osigurao vodu, a potom kupio deset novih drvenih kućica za alat ne bi li naši sugrađani dobili što bolje uvjete za uzgoj zdrave i domaće hrane u svojem gradu.


„Obrađivanje vrta, u blizini centra grada, zasigurno predstavlja poruku zajedništva i solidarnosti, a ujedno i konkretnu pomoć kućanstvima koji u ovim vrtovima uzgajaju vlastito povrće ili bilje. Ovo je relativno maleni projekt, ali koji ima dušu i društveni značaj za sve nas“ zaključio je Bassanese.

expand
expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia