Accessibility icon
Strumenti di accessibilità
Testo grande
Inverti il colore
Bianco e nero
Spaziatura del carattere
Interlinea
Cursore grande
Ripristina strumenti
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Obilazak gradilišta u okviru najvećeg EU projekta na području Umaga
Progetti
11.05.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader
Icon home
Novità
Notizia selezionata
Obilazak gradilišta u okviru najvećeg EU projekta na području Umaga
Progetti
11.05.2023.
Condividi
Icon share
Icon Facebook
imageLoader

U sklopu projekta „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad“ realiziran je obilazak gradilišta ključne faze realizacije projekta, a to je Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda U Umagu, a koji je jedan od dva pročišćivača otpadnih voda koji se realiziraju u sklopu projekta. Direktor trgovačkog društva 6. MAJ ODVODNJA d.o.o. iz Umaga, g. Krešimir Vedo, vodio je stručni obilazak te je tom prilikom naglasio kako će dotični uređaj, trenutno u izgradnji, raditi po najnaprednijoj tehnologiji pročišćavanja otpadnih voda. Očekuje se da će izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda biti završena do kraja ove godine, a nakon toga slijedi probni rad u trajanju 12 mjeseci te je plan da uđe u redovan rad krajem sljedeće godine. Na taj način, zaokružuje se cjelokupni sustav odvodnje na području provođenja radova u sklopu Aglomeracije Umag-Savudrija-Novigrad.


Tehnički opis uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag uključujući obradu mulja i halu za solarno sušenja


Po izgradnji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na novoj lokaciji, postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Umagu i Savudriji odlaze u povijest. Umjesto istih, gradi će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s mehaničkim i biološkim stupnjem pročišćavanja, kapaciteta 59.000 ekvivalenta stanovnika.


Odabrano tehničko-tehnološko rješenje predviđa mehanički stupanj pročišćavanja koji se sastoji od grube rešetke, kombiniranog uređaja s dvije nezavisne linije (fino sito s pjeskolovom / mastolovom) koji će se ugraditi zajedno s tehnološkom opremom za biološko pročišćavanje u jednu jedinstvenu tehnološku zgradu – linije vode.


Ujedno, predviđena je izgradnja postrojenja za obradu mulja kao zasebna tehnološka zgrada – linije mulja te postrojenja za solarno sušenje mulja gdje je predviđeno sušenje mulja do minimalno 75% suhe tvari.


O projektu „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad“


Projekt „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad“ (skraćeno EU projekt Umag-Savudrija-Novigrad) uključuje ulaganja u sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na širem području koje teritorijalno obuhvaća Savudriju, Umag, Novigrad i Brtoniglu. Projekt ima za cilj unaprjeđenje u području odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te spajanje dodatnog stanovništva na javni sustav odvodnje. Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 445.355.470,66 HRK / 59.108.828,81 EUR bez PDV-a, od čega 71% čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29% u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode d.o.o. i 6. MAJ ODVODNJA d.o.o.. Aktivnosti u okviru projekta uključuju proširenje i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda na predmetnom području, izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja pročišćavanja (UPOV „Umag jug“, kapaciteta 59.000 ES), nadogradnju postojećeg postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda s I. stupnja na III. stupanj pročišćavanja (UPOV „Novigrad“, kapaciteta 30.000 ES) te nabavu opreme za održavanje sustava odvodnje. Također, u projektu su uključene usluge potrebne za uspješnu provedbu projekta (stručni nadzor nad gradnjom, arheološki nadzor i radovi te upravljanje projektom) kao i usluge promidžbe i vidljivosti u svemu prema EU pravilima.Tekst i fotografije: 6. MAJ ODVODNJA

expand
expand
Condividi
Icon share
Icon Facebook
Iscriviti al nostro
newsletter.
Invia
Invia